Fennakadások voltak az előválasztás első napján

Már rendben elindult mindenhol a szavazás.

2021. szeptember 18., 09:25

Szerző:

Kisebb fennakadások voltak az előválasztás első reggelén több szavazóhelyen is. Szombat reggel épp Fekete-Győr András konstatálta, hogy a QR-kódot nem tudja beolvasni a gép. A Momentum miniszterelnök-jelöltje a Budapest 3-as számú szavazókörben akarta leadni szavazatát, de sem a személyi igazolványát, sem a lakcím-kártyáját, sem a két szavazólapját nem tudta beolvasni a QR-kód olvasó. 

 

A Budapest 3-as szavazókör a Budapest 4-essel egy helyen található a Széll Kálmán téren, ahol pedig Kálmán Olga szavazott ma reggel, a DK képviselőjelöltje a Budapest 4-es körzetben. Felhívtuk Kálmán Olgát, aki kérdésünkre elmondta, nem volt semmi komoly, lelassult a rendszer, mert nagyon sokan voltak, és újra kellett indítani, ami körülbelül 45 másodpercet vett igénybe.Egyébként, ahogyan a képeken is látni lehet, már reggel korán hosszú soron álltak, és nemcsak a Széll Kálmán téren. Hasonló sorállásról kaptunk híreket szerte az országból.

 

Ha nem tudja, hol van az Önhöz legközelebb szavazókörzet vagy sátor, itt nézheti meg.

A hat ellenzéki párt vezetőinek korábbi döntése alapján 2021. július 26-án indul az előválasztás nyilvántartásba vételi szakasza. Az Országos Előválasztási Bizottság a jelentkezes@elovalasztas2021.hu címen várja az előválasztáson indulni kívánó miniszterelnök-jelöltek, egyéni képviselőjelöltek és jelölő szervezetek jelentkezését. A jelöltek már ezt az időpontot megelőzően is beszerezhetik a jelöltállításhoz szükséges dokumentumokat. A jelentkezési határidő augusztus 15-én jár le.

Az Országos Előválasztási Iroda munkatársai a beérkező kérelmeket formai vizsgálat után terjesztik az OEVB ülésére, hiányos kérelem esetén hiánypótlásra szólítják fel a kérelmezőket. A szükséges dokumentumokat az előválasztás honlapján, a “Regisztráció” menüpont alatt találják meg az érdeklődők, ahol a nyilvántartásba vételi eljárásról is részletes leírást olvashatnak.

A mai nappal élesedett az Előválasztás hivatalos Facebook-oldala is. Az Előválasztás 2021 oldalon az OEVB valamennyi, közérdeklődésre számot adó döntéséről tájékoztatást fog adni a sajtó, az érintettek és az érdeklődők számára is, beleértve a következő napokban nyilvántartásba vett kérelmezőket, a közeljövőben a szükséges ajánlásokat összegyűjtő és a jelöltek választási indulását engedélyező határozatokat, illetve a választás eredményét is.

Kik szervezik?

2020-ban hat párt, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös elhatározással úgy döntött: közösen indulnak 2022-ben az országgyűlési választáson, közös miniszterelnök-jelöltet, Magyarország 106 országgyűlési egyéni választókerületében 106 közös jelöltet és közös listát állítanak. A szervezők szavazni hívnak minden tisztességes magyar polgárt, aki velük együtt hitet tesz a demokrácia, az együttműködés, az esélyteremtés, egy egyenlőbb társadalom jövőképe és a jelenlegi kormány leváltása mellett.

Ki indulhat?

Az előválasztáson több jelölt fog indulni mind a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölti pozícióért, mind az egyes választókerületek közös képviselőjelölti pozíciójáért. Minden választó egy miniszterelnök-jelöltre, és a saját választókörzetének egy országgyűlési képviselőjelöltjére adhatja le a voksát. A jelöltek konkrét listáját nyár végén teszik közzé.

Ki szavazhat?

Az előválasztáson minden magyar állampolgár szavazhat, akinek magyarországi állandó bejelentett lakhelye van.  Az előválasztáson mindenképpen megteremtik annak lehetőségét, hogy a szavazók személyesen leadhassák szavazataikat. Ezeket nagyrészt közterületen felállított sátrakban, kisebb részt irodákban, zárt helyiségekben lehet leadni.

A szavazóhelyiségekben megjelenő szavazóknak igazolniuk kell magukat fényképes igazolvány felmutatásával, valamint be kell mutatni érvényes lakcímigazolványukat, amellyel igazolják, hogy melyik választókerülethez tartoznak. Mindenki csak a saját állandó lakcíme szerinti választókerület jelöltjeire szavazhat, és mindenki csak ott szavazhat egyéni jelöltre, ahol lakcíme szerint él. 

Aki olyan helyen lévő szavazóhelyiségbe megy szavazni, ami a saját választókerületében van, az kettő szavazólapot kap: egyet a miniszterelnök-jelöltek neveivel, és egy másikat a helyi egyéni jelöltek neveivel. Mindkét lapon maximum 1-1 főt választhat ki. 

Hogyan lehet szavazni?

Az előválasztáson egyaránt lehet majd szavazni személyesen, az egyes választókerületek kijelölt választási pontjainál, továbbá az interneten is. Még a szavazás kezdete, vagyis 2021. szeptember 18. előtt időben tájékoztatást fognak nyújtani az egyes választási pontok elhelyezkedéséről és a szavazás pontos módjáról.

Mikor van az előválasztás?

A jelentkezés az előválasztásra tehát július 26 és augusztus 15-ig tart. Ezután jön az aláírásgyűjtés, amely augusztus 23-tól szeptember 6-ig tart. Az egyéni országgyűlési képviselőjelölteknek 400, miniszterelnök-jelölteknek 20,000 aláírást kell összegyűjteniük.  A jelölteknek szeptember 6-ig kell leadni az aláírást tartalmazó íveket.

Az előválasztás első fordulója szeptember 18 – szeptember 26 között zajlik. A második forduló október 4–10 között lesz. Itt a miniszterelnök-jelöltre lehet csak szavazni, ha az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát.

 

(Kiemelt kép: ellenzéki előválasztás első napja, Budapest 3-as és 4-es szavazkörzet, Széll Kálmán tér, 168 / Dimény András)

 

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.