Karácsony Gergely: Megyünk a Kúriára, kell a jövővédő népszavazás

Karácsony két hitelesített kérdését megtámadták a Kúrián, és még felülvizsgálati kérelem is érkezett a Nemzeti Választási Bizottságtól.

2021. szeptember 14., 21:05

Szerző:

Karácsony Gergely mindkét hitelesített népszavazási kérdését megtámadták a Kúrián: a Fudan-referendumról szólót magánszemélyek és a Volner Párt, míg az álláskeresési járadék 9 hónapra hosszabbításáról szólót magánszemélyek és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is.

Karácsony Gergely elmondta, örül, hogy az NVB két kérdés esetében „nem állt a választói akarat útjába”, ellenben szerinte a másik hármat megalapozatlan indoklással utasították el. Karácsony úgy fogalmazott, mennek a Kúriára, kell a jövővédő népszavazás – írja a Telex.

De a Kúrián többen megtámadták a már hitelesített népszavazási kérdésit is: 

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Továbbá hat felülvizsgálati kérelem is érkezett a szeptember 14-i, 16 órás jogorvoslati határidőig Karácsony Gergely főpolgármesternek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által augusztus 30-án jóváhagyott népszavazási kezdeményezéseire – tudta meg a hvg.hu a Nemzeti Választási Irodától (NVI).

Az NVI tájékoztatása szerint a Fudan Egyetem beruházásáról szóló népszavazást hitelesítő határozattal szemben három felülvizsgálati kérelmet adtak be: kettőt magánszemélyek, egyet pedig az ex-jobbikos Volner János pártja, a Volner Párt. A másik, az álláskeresési járadék (korábbi nevén munkanélküli segély) folyósításának 3 hónapról 9 hónapra emelését célzó kérdést szintén hárman támadták meg: két magánszemély és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Jelenleg a Kúriának 90 napja van elbírálni a felülvizsgálati kérelmeket, e döntés ellen pedig további jogorvoslatnak már nincs helye. 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely Facebook-oldala)