Felszámolják a Normafánál a régi buszfordulót és a parkolót

A helyükön zöldfelület, közösségi tér lesz - közölte a XII. kerületi önkormányzat. Jelentős mértékben növekszik a zöldterület: nemcsak füvesítenek, hanem mintegy hetven fát és több száz cserjét ültetnek.  

2021. május 11., 08:05

Szerző:

 A tervek szerint nagyjából öt-hat hónap alatt újulhat meg a Normafa központja.

A Normafa a főváros legnépszerűbb kirándulóhelye, amelynek legszebb fekvésű, központi területét ma még jórészt aszfalt borítja és gépjárművek lepik el. Nagy helyet foglal el a Normafa Síház melletti, töredezett burkolatú parkoló, ahol a forgalmasabb napokon meglehetősen kaotikus volt a közlekedés, egymást akadályozták a ki- és behajtó autósok - írta az önkormányzat a közleményében. 

Az önkormányzat a Normafa rehabilitációs programjával összhangban már évek óta készül a síház melletti parkoló, valamint a buszvégállomás és buszforduló megszüntetésére. Az ehhez szükséges egyéb lényeges átalakítások - az Eötvös út új, elkerülő szakasza, a Konkoly-Thege úton az új parkoló a régi kiváltására - befejeződtek, így május 10-én megkezdődhet a "közlekedési funkcióitól megszabaduló központi terület megújítása" - olvasható a közleményben. 

A védett erdőövezet most még aszfalttal borított részén hamarosan zöldfelület, közösségi tér várja a Normafára látogatókat. A gerinc fősétánya több száz méterrel meghosszabbodik. A parkoló felbontandó aszfaltja helyén az új járófelületek a civil és zöldszervezetekkel történt egyeztetés után kiválasztott vízáteresztő burkolatot kapnak. A szintén felszámolandó buszforduló parkos közösségi térré alakul, a buszforduló pedig még a nyár folyamán átkerül Csillebércre.

Április közepén a Válasz Online átfogó cikkben írt arról, mi történik pontosan a Normafánál. 

 

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. május 10. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere (j) a Normafa Síház melletti parkoló elbontásának megkezdésén 2021. május 10-én. MTI/Balogh Zoltán)