Visszavonulót fújt a BKK: mégsem terjesztik ki az elsőajtós felszállást?

A múlt hónapban még arról írtunk, hogy a BKK a hétköznap estékre is kiterjesztené az elsőajtós felszállási rendet, most azonban úgy tűnik, egyelőre jegelnék az ötletet.

2024. február 9., 17:39

Szerző:

A felemás fogadtatás miatt a BKK-n belül felvetődött, hogy február közepétől megszakítják az (esti és hétvégi) első ajtós felszállási rend bevezetésének tervezett programját Budapesten. A Telex úgy tudja, a BKK nem cáfolta a hírt, de hozzátették, hogy még nincs döntés a program további kiterjesztéséről, így és értelemszerűen annak megszakításáról sem.

A BKK év elején jelentette be, hogy a fővárosban hétköznap estékre is kiterjeszti az első ajtós felszállási rendet január 19-től. A tervek szerint március közepétől hétköznap este nyolc óra után, illetve hétvégén és ünnepnapokon a buszokra és a trolikra csak az első ajtónál lehet felszállni, közölték. Ez alól a Rákóczi úton közlekedő járatok bizonyos szakaszai jelentenek majd csak kivételt. Az intézkedést szakaszosan, több héten át vezetik be a fővárosban közlekedő buszokon és trolikon.

Miért jó az elsőajtós felszállás a BKK szerint?

Arra a kérdésre, hogy miért van szükség az elsőajtós felszállás kiterjesztésére Budapesten, a közlekedési vállalat azt a választ adta, hogy így biztonságosabb és komfortosabb lesz az utazás. Arra az egyébként értelemszerűen megállapítható indokra nem tértek ki, miszerint ez az intézkedés egyértelműen a menetdíj-bevételre is jótékony hatással lesz, azaz kevesebb lesz a bliccelő.

A BKK 2022-ben és 2023-ban vezette be az egész busz- és trolihálózatra az elsőajtós felszállási rendet – de csak a hétvégi időszakra és ünnepnapokra. A januári döntés arról szólt, hogy ezt az időszakot terjesztik ki fokozatosan a hétköznap esti időszakra is.

A Telex kitér arra is, hogy egyes, forgalmasabb járatoknál pont nem a komfortérzet növekedését segítette az utasok sorban állása az első ajtónál, és ennek többen hangot is adtak. Információik szerint a BKK-nál felvetődött, hogy a jelenlegi kényes időszakban a béke kedvéért inkább szakítsák meg, töröljék el a bevezetés február végi és márciusi ütemeit.

A február 12-i fokozatban törölhetik a bevonni tervezett járatok közül a 44, 45, 99-es buszt, a további februári és márciusi ütemeket pedig teljesen törölhetik. Ez a program félbeszakítását jelentené. A BKK azt ígérte, azonnal tájékoztatni fogják a nyilvánosságot az első ajtós felszállási rend újabb vonalakra való kiterjesztéséről, amint ilyen döntés ténylegesen megszületik.

Mivel a kiterjesztésről már januárban határoztak – erről szól a januári közlemény –, itt nyilván a további ütemek bevezetéséről vagy azok elmaradásáról szólhat még döntés, azaz arról, megszakítják-e a programot vagy sem – olvasható a cikkben. 

A BKK szerint a kezdeti időszakban előforduló hosszabb felszállási idő is jelentősen lerövidült mára, az utasok hozzászoktak, hogy időben előkészítsék utazási okmányaikat, és ne álljanak meg az első ajtó közelében, hanem a járművek belső részén foglaljanak helyet. A cég folyamatosan figyeli a felszállási rend kiterjesztésének hatásait, elemzik a tapasztalatokat, majd ezek után döntenek arról, mikor melyik járaton terjeszti ki az elsőajtós felszállási rendet a hétköznap esti időszakra is.

(Kép forrása: BKK)

 

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.