Felmentett egy államtitkárt Orbán Viktor

Sors László nem vezeti az adóhivatalt, és államtitkári pozíciót sem tölt már be.

2021. július 8., 08:29

Szerző:

Szerdán jelent meg a Magyar Közlöny legfrissebb száma, amelyben Orbán Viktor javaslatára Sors Lászlót, a Pénzügyminisztérium államtitkárát, megbízatása 2021. július 6-ai hatállyal felmenti. Indoklás nem szerepel a rendeletben. Két hete egyébként Sors Lászlót leváltották a Nemzeti Adó- és Vámhivatal éléről is. Akkor Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon köszönte meg Sors László munkáját. 

Sors László 2018-ban lett a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetéséért felelős államtitkára. Karrierjét a Budapesti Rendőr-főkapitányságon járőrként kezdte. Dolgozott adónyomozóként, hivatalvezető is volt, de ügyvédként is tevékenykedett. 2011–2015 között a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál lett bűnügyi elnökhelyettes, majd a Nemzetgazdasági Minisztérium/Pénzügyminisztérium bűnüldözési és nyomozóhatósági feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkári pozíciót kapta meg.

„Vezetése alatt uniós szinten is példaértékű újításokat vezetett be az adóhivatal. Idén már 5,5 millió ember helyett készítették el az szja-bevallást, a gazdasági fehéredésében megelőztük Németországot és Ausztriát, erősödött a szolgáltató és ügyfélbarát működés” – írta Varga Mihály Sors Lászlóról két hete. A pénzügyminiszter egyébként Vágujhelyi Ferencet bízta meg az adóhivatal vezetésével, aki júliustól tölti be ezt a pocizíót.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) vezető államtitkár a NAV 2018. évi évértékelő értekezletén a NAV Informatikai Intézet XIV. kerületi Hungária körúti székházában 2019. február 7-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.