Feljelentik Orbán Viktort az elképesztő luxusban tett magánrepülőgépes utak miatt

2018. szeptember 26., 07:32

Szerző:

Hivatali vesztegetés, illetve hivatali vesztegetés elfogadása miatt feljelentést tesz Orbán Viktor ellen a Párbeszéd. Az ellenzéki párt vagyonnyilatkozati eljárást is kezdeményez a miniszterelnök ellen az Országgyűlés mentelmi bizottságában.

Orbán Viktorról az Átlátszó hétfői cikkéből derült ki, hogy néha egy Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgéppel utazik, business jet, amelynek az ára újonnan 60 millió amerikai dollár, vagyis körülbelül 17 milliárd forint. Ezzel ment el július 25-én Bécsből Várnába, a Videoton-Ludogorec BL-meccsre is, ami után a Népszava megkérdezte, hogy ki fizette az útját. Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi  Bertalan válaszolt, mégpedig azt, hogy a miniszterelnök a MOL-Vidi FC minden mérkőzésére el szokott menni. Az utazások során a klub tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a MOL-Vidi FC többi vendége.

– Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd. Mindez a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem kerül 

– jelezte Havasi Bertalan, csakhogy ezzel gyakorlatilag beismerte, hogy Orbán Viktor korrupt, a MOL-Vidi FC tulajdonosa ugyanis az a Garancsi István, aki milliárdokat nyert el közbeszerzési pályázatokon.

Orbán Viktor és Garancsi István

Garancsi István a többi között az építőiparban utazó Market Zrt. tulajdonosa, a NAV online pénztárgépeihez SIM-kártyát szállító Mobil Adat Kft. többségi tulajdonosa, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke. Deklaráltan kitűnő viszonyban van a miniszterelnökkel, akit egyszer a „kötélbarátjaként” aposztrofált. A kifejezés a hegymászó zsargonból származik. Így nevezik, amikor a kötél két végén két ember csak egymásra lehet utalva. Az ő érdekeltségébe tartozik az ESMA Zrt. is, amely májusban öt évre megkapta az elefántfüles hirdetési felületeket Budapesten.

A Párbeszéd állítása szerint Orbán Viktor többszörösen törvényt sértett, amikor igénybe ette a luxus magánrepülőgép szolgáltatásait. Erre többször is akadt példa. Június 21-én Bombardier Global 6000 Nyizsnyij Novgorodba ment, ahol akkor Argentína játszott Horvátországgal a futball-világbajnokság D-csoportjának második fordulójában. Július 15-én pedig Moszkvába repültek vele, ahol épp a vb-döntő zajlott. A sajtóban akkor megjelent, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen nézte a mérkőzést, és még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott aznap.

A törvény betűje szerint ha a miniszterelnök által kapott ajándék meghaladja fizetése egytizenketted részét – vagyis 62 500 forintot – vagy bármilyen ingyenes juttatást kapott, annak szerepelnie kell a képviselői vagyonnyilatkozatában.

Ahhoz hogy a miniszterelnök törvénysértő lépéseit vizsgálhassák, a Polt Péter legfőbb ügyész fennhatósága alá tartozó Központi Nyomozó Főügyészségnek kellene lépnie, amely korábban Semjén Zsolt ajándékba kapott svédországi vadászatával sem foglalkozott.

Tegnap 12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.