Bréking: felfüggesztették Tóth Csaba mentelmi jogát

Az Országgyűlés egyhangúlag mondta ki a döntést.

2022. március 10., 17:50

Szerző:

Felfüggesztette Tóth Csaba MSZP-s képviselő mentelmi jogát az Országgyűlés. A lépést Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta, befolyással üzérkedés bűntettének gyanúja miatt. A szavazás egyhangú volt: mind a jelenlévő 175 képviselő igennel szavazott. Tóth Csaba nem vett részt a szavazáson, és a parlamenti ülésnapra sem ment el.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága hétfői ülésén már meghallgatta a szocialista politikust. Itt ismertették Polt Péter indítványát, mely szerint az egykori zuglói önkormányzati képviselő, majd 2014-től a körzet országgyűlési képviselője Horváth Csabával – aki 2006-2009 között főpolgármester-helyettes volt, majd 2014-től a Fővárosi Közgyűlés tagja, jelenleg a kerület polgármestere – 2016-ban a Zuglóban tervezett fizetős parkolási rendszer telepítésére és későbbi üzemeltetésére közösen kerestek egy olyan céget, amely képes az üzemeltetési feladatot elvégezni, és egyúttal hajlandó a nyereségének egy részét Tóthnak és Horvátnak adni, írja a HVG.

Az ügyészségi gyanú szerint Tóth és Horváth a parkolóautomaták beszerzéséből származó árbevételből előre meghatározott összegre, valamint a parkolóautomaták és a parkolási rendszer üzemeltetésére megkötendő szerződés teljesítéséből származó nyereség felére tartottak igényt havonta. Mint írták, Tóth Csaba legalább 250 millió forint készpénzt vett át Budapesten. Tóth szerint az indítványban leírtak teljesen megalapozatlanok, nem követett el semmilyen bűncselekményt, és ő maga kéri mentelmi jogának felfüggesztését.

A mentelmi bizottság végül 6 igen szavazattal egyhangúlag javasolta az Országgyűlésnek, hogy Tóth Csaba mentelmi jogát függessze fel.

A nyomozó főügyészség február végén több helyszínen tartott házkutatást és lefoglalásokat is végzett, többek közt a zuglói önkormányzat épületében is. Ezt követően gyanúsítottként hallgatták ki Horváth Csaba zuglói polgármestert és az akkor még nem azonosított, „volt helyi politikust”.

(Kiemelt kép: MTI / Soós Lajos)