Fejükbe szállt a hatalom – vasárnap jöhet a politikai visszavágó Óbudán

Sorra tartják meg azokat az időközi önkormányzati választásokat, amelyeket a pandémia miatt halasztani kellett országszerte. A Fidesz ezeken többnyire jobban szerepel, mint 2019-ben. Július 31-én Budafok-Tétényben nyert, Óbudán szeptember 4-én lesz választás: nem kicsi a tét, ugyanis a kerületben legutóbb a Fidesz minden egyéni körzetet elveszített, így most nagy teszt előtt áll. Ismerkedjenek meg a közeggel meg egy furcsa fogalommal: az antigyurcsányista dékással.

2022. szeptember 2., 09:44

Szerző:

16-0, ha focipályán érik el ezt az eredményt akkor joggal gyanakodhat valaki bundára. 2019 őszén azonban csak a döbbenet ült ki az akkori fideszes városvezetés arcára Óbudán. A kissé szedett-vedett ellenzéki koalíció ilyen arányban söpörte el Bús Balázs polgármestert és csapatát az önkormányzati választásokon. Bejött az a klasszikus kocsmapolitikai mondás, ha a kutyámat indítom, az is simán nyert volna.

Pedig nem így nézett ki a helyzet a 3. kerületben. A Fidesz 2018-ban ismét kétharmadot szerzett az országos választáson, és bár Szabó Tímea simán nyerte az egyénit Észak-Budán, 50 százaléknál kevesebbet kapott. Arról már nem is beszélve, hogy a polgármester Bús Balázst a mérsékeltebb fideszesek közé sorolta a közvélekedés, mint olyat, aki szót ért az amúgy baloldali érzelmű választókkal is. Ráadásul 2014-ban magasan, csaknem 53 százalékkal választották polgármesternek úgy, hogy a második helyezett baloldali tömörülés jelöltje be kellett, hogy érje 28 százalékkal.

2019 őszén tehát akár nyugodtan is várhatták a szavazás eredményét, hiszen az emberek annyit tudhattak az ellenzéki összefogásról, hogy az MTI egy eléggé előnytelen fotót tett közzé róluk. A jelenlegi polgármester, az akkor még MSZP-s Kiss László olyan zakóban álldogált a csoport szélén, amely inkább emlékeztetett egy turkálós bolt végkiárusítására, mint egy városvezetésre készülő profi politikus bemutatkozására. Ezzel szemben Bús Balázs csapatáról, hivatalosan nem Fidesz jelöltként indultak, a logó is kisebb volt a plakáton, akik derűs, erőteljes, mégis komoly öltönyös képpel jelentkeztek. Aztán orbitális zakó lett a dologból.

Olyan zöldpoltikus is bekerült a testületbe, megnyerve egyéni körzetét, akit még e sorok írója is látott a Nánási út mentén kis létrával (saját) plakátot ragasztani. Kétségkívül elszánt tekintettel szerelte fel a villanyoszlopra a zöldkeretbe foglalt képmását. Meggyőződés igen, profizmus kevésbé látszott az arcán, de akkor ennyi is bőven elég volt Csillaghgyen. A 16-0-t nem kell magyarázni, mi most mégis latolgatjuk az akkori eredményt, hiszen szeptember 4-én jöhet a visszavágó.

Nem az egész kerületben, csak annak egyik körzetében csaphatnak össze a felek. A Fidesz szépítésben reménykedhet és abban, hogy újabb tüskét szúrhat a masszívan baloldali Budapest északi talpába, ahogy ezt tették július végén Budafok-Tétényben, ahol 10 szavazattal, de visszahódítottak egy önkormányzati egyéni körzetet. A baloldal pedig védi, óvhatje a nimbuszát, hogy ebben a térségben minden az övék.

Az előjelek azonban számukra, finoman szólva is, nem bíztatóak. 2019 után ugyanis ellenzéki, sőt, baloldali belharcok dúlnak Óbudán. Kezdődött azzal, hogy Kiss László Gyurcsány Ferenc kedvéért elhagyta a süllyedőnek gondolt MSZP-t és beállt DK-snak. Ez azonban gyenge kezdés volt ahhoz képest, hogy ketten is kiléptek a DK-ból, a helyi pletykák szerint pont Kiss László érkezése miatt. Mi azonban nem osztogatjuk tovább a poltikai könyökösöket, maradunk a tényeknél.

Ketten léptek le a gyurcásnyista pártből. Hazai Iván András, korábbi helyi elnök és alpolgármester és Rózsa László Péter önkormányzati képviselő. A 16-0 máris 14-2-0-ra változott, ami érdemben nem borította fel a helyi erőviszonyokat, de létrejött egy Gyurcsány-ellenes DK-s tandem. Ráadásul a mostani történetben Rózsa László Péternek lesz még szerepe, igaz áttételesen. Ha már őt említjük, olyannyira megharagudott korábbi pártjára és annak vezetőire, hogy a tavaszi országos választásokon nem átallott elindulni Szabó Tímeával (és persze a kormánypártokkal) szemben. Az eredmény kitalálható, az utolsó előtti helyen végzett a Valódi Demokrata Párt színeiben, összesen 365 szavazatot összeszedve, ugye a jelöltséghez 500 aláírás kellett. Csak az arányok kedvéért, a baloldal nyert, Szabó Tímeára 26051 szavazat, míg az ismét ringbe küldtt Bús Balázsra 21940 voks érkezett. Mégis miért rugózunk a 0,68 százaléknyi szavazat elérő poltikuson? Nos, szeptember 4-én a felesége, Rózsáné Gulyás Dóra is ringbe száll. Apró érdekesség, hogy elfoglaltsága okán csak írásban volt hajlandó válaszolni a 168 óra kérdéseire, pedig a politikusok általában kedvelik a személyes jelenlétet, ha interjút adnak. Hozzá még visszatérünk, de előbb nézzük a nagyágyúkat, pontosabban a tapasztalt hölgyeket.

Az Óbuda 2-es körzet ugyanis a két nagy politikai tömb jelöltje között dőlhet el. Mind a két csoport új jelölttel próbálkozik. A baloldal a lemondott Hazai Iván András helyett a DK-s Kappeller Zsuzsanna nyugdíjas óvónőt indítja, míg a kormánypártok elköszöntek Csapó Harold Gábortól és egy helyben tapasztalt szereplőt, Csikósné Mányi Júliát, az Összefogás Óbudáért Egyesület elnökét küldik ringbe. A titulus senkit ne zavarjon meg, kormánypárti jelöltről van szó, amikor kerestük, a helyi Fidesz irodából ígértek visszahívást.

Mielőtt programjukat és víziójukat ismertetném, érdemes elmerülni a körzetben. Panel ez Bugsy, panel – kölcsönözzük a beszólást az És megint dühbe jövünk című Bud Spencer klasszikusból, igaz kicsit átferdítve. A Flórián tér környéki lakótelepről van szó, amelyhez 2019-hez képest csatlakozik a Sziget bejáratánál lévő K-híd közelében frissen épült impozáns és gazdag szagot árasztó Waterfront lakópark a Duna-parton. Kérdés, onnan, hányan gondolják úgy, hogy érdemes elmenni szavazni. Tényleg nem mindegy, mert július 31-én 10 szavazaton múlt a Fidesz-fordítás Budafok-Tétényben, a korábbi ellenzéki körzetben. De induljunk ki abból, hogy egy panelházas környék, annak minden baloldali előnyével és hátrányával.

Az ellenzéki induló Kappeller Zsuzsannával az ódon hangulatot árasztó Fő tér egyik kávézójában találkoztunk. Esernyős kávézó a hely neve, kérdés, hogy szeptember 4-én kinek lesz szüksége a hely nevét adó időjárásvédelmi eszközre. Esőt azért nem jósolnánk, ismerve az elmúlt napok országos politikai viharait, ami a meteorológiát illeti. Kappeller Zsuzsa a Demokratikus Koalíció jelöltje, tehát a polgármester híve volna. Nagyon régen, még 1990-ban volt már helyi képviselő. A kormánypárti újságok szerint akkor még a Fidesz színeiben, de szerinte ez nincs így, függetlenként, egy szakmai egyesület támogatásával nyert akkor a ma már nyugdíjas óvónő.

Hozzá igyekezvén a kocsiban sikerült utolérni riválisát, Csikósné Mányi Júliát, a Fidesz jelöltjét. A bemutatkozás és a kérés után, hogy beszélgethessünk a szeptember 4-ei választás tétjéről, terveiről, ellenfeleiről, rövid választ kaptam. “Köszönöm, nem élek a lehetőséggel”. Pont piros lámpához érek, így van idő merengeni az elutasításon, mi okból, mely politikai taktika része ez, vagy a 168 óra keltett benne téves képzeteket? Nem tudom meg. Így marad az, amiről a kormánypárti lapok előszeretettel cikkeznek. “Én egész biztosan nem lennék képes az országot tönkretevő Gyurcsány Ferenc pártjával közösséget vállalni, de láthatóan sem Kiss László polgármesternek, sem Kappeller Zsuzsannának ez nem jelent különösebb problémát - jelentette ki A kerület nevű óbudai havilapnak adott interjúban Csikósné Mányi Júlia, az Összefogás Óbudáért Egyesület elnöke. Ennyi – kölcsönözzük Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő politikai uff-ját, amikor a baloldalt ekézi.

Én is beérem ennyivel, de azonnal átfogalmazom az első kérdést Kappeller Zsuzsanna számára. Mert bár fideszezni akartam: 32 évvel ezelőtt, hogy keveredett közéjük, inkább megosztom vele a pár perccel korábbi elutasításomat. Meghökken, majd elárulja, hogy még életében nem beszélt riválisával, így inkább nem kommentálná a dolgot, “biztos megvan rá az oka” – zárjuk le ezt a témát, hogy azonnal az ő fideszes múltját hozzam elő.

 

Szavai nyomán érdekes történet bontakozik ki. Az első szabad önkormányzati választáson a Magyar Óvodapedagógia Egyesület, amelynek alapítója, ígéretet kapott a párttól, hogy egy embert bejuttatnak a képviselő-testületbe. Köszönték szépen és Zsuzsanna volt az, aki tartotta a kapcsolat ez ügyben a Fidesszel. A jelöltállítás előtti utolsó napon is bent járt náluk, amikor kiderült, hogy az egyik pártjelölt visszalépett és valakinek be kellett ugrania a helyére. Ez volt ő, mondván jó tett helyébe jót várjanak, kisegítelek benneteket. Végül is listán került be, 1994-ben nem is indult újra, mert “nem akarta feladni szakmáját”, azaz az óvónőséget. Ez volna az ő olvasatában a “volt fideszesség”. “Kerestek valami, de nem találtak semmit” –  teszi hozzá mosolyogva.

Amúgy ezt a kártyát egy másik riválisa, a független Rózsáné Gáspár Dóra is ki akarja játszani. A minap úgy nyilatkozott, hogy “Kiss Lászlónak (a DK-s polgármester) nem számít Kappeller Zsuzsanna fideszes múltja”. Szép csavar, amikor a kiugrott DK-s képviselő felesége, aki indul a választáson, fideszesezi DK-s riválisát. Mi még tudjuk követni, de ha vissza kell olvasni semmi gond, mi is megtennénk elsőre. Nem könnyű feldolgozni ezeket a sárdobálási kísérleteket. Rózsánéhoz, ahogy ígértük, még visszatérünk, csak türelem, de nézzük mit szeretne elérni ebben a döntően panelházas körzetben Zsuzsanna.

Zöld, közösségi oázisokat hozna létre, amely során feltörik a betont és ahol lehet az aszfaltot, helyükön virágos kertek létesülnének, Kaszásdűlőben már fut egy ilyen projekt, ezt fejlesztené tovább, és ezzel valódi közösségeket hoznának létre, amelyben a második emeleten lakó megismerheti a szomszéd lépcsőház 8. emeletén élőt. Nem mellesleg a környezetnek is jót tesznek, pont ma keresték meg a Pók utcai lakótelepen egy ilyennel. “Pályázatírásban jó vagyok, volt olyan év, amikor 2 millió forintot nyertem az óvodámnak.” – sorolja a közeli tervet az 5 éve nyugdíjas óvónő. Szép törekvés, a kérdés, hogy a rezsiemelés és a pedagógushiány idején ezzel lehet-e választást nyerni - jegyzem meg. Azonnal jön a Vodafone megvásárlásának 350 milliárdos magas labdája, szerinte inkább a pedagógusokra kellene költsön a kormány. Visszatérve azonban a 3. kerülethez, azért küzd, hogy az önkormányzat által a óvódai dolgozóknak adott kiegészítő pótlékot a duplájára tudják emelni és ezt meg is kapják az érintettek, sőt minden évben emelné azt.

Szenvedélyes beszél a helyi ügyekről, nem helyi újság lévén, megpróbálok visszakanyarodni a nagypoltikához, azaz, hogy miért a DK színeiben indul. Azonnal kijavít, hogy egy ötpárti koalíció támogatja őt, de nem titkolja, Dobrev Klára, és nem Gyurcsány Ferenc miatt lépett be a pártba. “Elegem van a háborúskodó, kötekedő, a mindenkit politikailag leteperni akaró férfiakból”, ragadja el egy pillanatra a hév. “Értse meg, nem legyőzni akarom a másikat, hanem én szeretnék győzni, ugye érti a különbséget” – néz rám olyan óvónői szemekkel, amely gyerekkoromat idézi.

Készülődöm, de most ő kérdez engem: hogy tetszettek a plakátjaim, rám szavazna, ha ebben a körzetben lakna? Az utóbbi kérdést hárítom, kissé béna kutyapárti példával elütve azt, az elsőre viszont egyenes választ adok: igen, megnyerően néz ki rajta. “Őrülők neki, kisminkeltek, pedig nem szoktam magam, de egyet kértem, a ráncaimat azt ne retusálják ki, akkor nem látnák ugyanis az emberek, hogy mennyit mosolyogtam életemben” – köszönünk el egymástól.

Otthon már vár Rózsáné emailje, benne az írásban feltett kérdéseimre a válaszok. Visszakérdezésre tehát nincs módom, de kedves sorokat kapok arról, hogy mennyi örül a megkeresésnek. Az időhiányban szenvedő politikus kedvéért ezért térjünk át az interjú formátumra, bár a terjengős válaszokon azért röviditettem.

A szakadár férje inspirálta, hogy elinduljon az egyéni mandátumért?

Igen, az ő munkássága hihetetlenül motívál. 2019-ben elkezdett harcolni és azon dolgozni, hogy legyen a III. kerületnek gyermek szakrendelője. Véleményem szerint a gyermekszakrendelő-programmal nyerte meg az ötpárti összefogás a 2019-es önkormányzati választást. Nagyon büszke vagyok rá, mert sikerült elérnie, hogy minden 3. kerületi lakcímmel rendelkező sajátos nevelési igényű gyermek 100 százalékos étkezési támogatásban részesül. Azért is indulok, mert mióta dr. Kiss László vezeti a kerületet teljesen el van hanyagolva, gazos, szemetes és lepusztult. Elég volt a hatalomért küzdő pártokból, akik nem az emberekért, hanem magukért kívánnak tenni.

Férje 2019-ben, mint egyesült ellenzéki jelölt 50-42-re nyert Békásmegyeren, a mostani körzettől vagy 6-7 km-re. Ön miben bízik most?

Amióta már nem tartozik a DK-hoz azóta dr. Kiss László és a képviselő-testület teljesen ellehetetleníti a munkáját. Megmondom őszintén abban bízok, hogy az embereknek végre felnyílt a szeme és saját maguk is látják, hogy dr. Kiss László magasról tesz a polgárok fejére, hogy Kappeller Zsuzsanna egy újabb bábú lenne a képviselő-testületben. A Fideszről csak annyit, hogy teljesen kizsigereli az embereket az élelmiszerárak emelésével, a rezsivel, a pedagóshiánnyal és sorolhatnám tovább. Kicsit úgy érzem mintha szándékosan tenné ezt a Fidesz a magyarokkal, olyan mint egyfajta büntetés, mint amikor rosszat csinál valaki. De a magyar emberek semmi rosszat nem tettek, hogy ezt kapják. 

A Demokratikus Koalícióból kilépő és immáron független férj mellett ő is függetlennek tartja magát. Azt írta még a háromgyermekes édesanya: “lehet, álmokba ringatom magam, de hiszem, hogy van még tisztességes politikus, olyan mint a férjem”. 

Persze kaptam sorokat a Harrer sétány zöldítésről, rendezett járdákról, de hát ezt ígéri Kappeller Zsuzsanna is, felesleges volna megismételni. Inkább arra a kérdésre adott válasza adhat eligazítást indulásának motivációjáról, amelyet egy általa közzétett idézet inspirált.

Ne adj kevélységet – idézte Szent Istvántól a közösségi oldalán, ki kevély most Óbudán?

Azt gondolom, hogy Óbuda-Békásmegyer képviselő-testületének jó néhány tagjának a fejébe szállt a hatalom.

A kérdés már csak az, hogy a sokat emlegetett emberi elégedetlenség közönyt vagy választói aktivitást hoz majd szeptember 4-én. Legutóbb, Budafokon, már a rezsiemelés bejelentése után, de még a tényleges számlák előtt az addig ellenzéki körzetet fordította meg a Fidesz 10 szavazattal, igaz bőven 30 százalék alatti (összesen pont 1000-en ikszeltek július 31-én) részvétel mellett. Arról már nem is beszélve, hogy az óbudai 2-es körzetben a valasztas.hu adatai szerint bőven lesz kire voksolni most vasárnap. Ha valaki a Kutyapártban látja a politikai fricska adás lehetőségét, megteheti, és szavazhat egy olyan jelöltre is, aki az Óbudáért-Békásmegyerért Egyesület prominense és a szervezete a 2019-es választás előtt támogatásáról biztosította az akkor még polgármester fideszes Bús Balázst.

Cifra tehát a kép, és bárki is nyer, a helyi erőviszonyokon semmit sem változtat, de az országos politika tanulságokat vonhat le az eredményből, mondjuk azt, hogy a rezsicsökkentésnek nevezett 10 éves csodafegyver még kellő munícióval bír-e, vagy valami új után kell nézzenek a kormánypártok.