Fejfájással indulhat 2024 első napja

Terjeszkedik a köd, 2024 első napjával front is érkezik hazánkba. 

2023. december 29., 15:47

Szerző:

Éjszaka ismét terjeszkedik a köd, illetve a rétegfelhőzet, emellett pedig változó vastagságú fátyolfelhőzet lesz felettünk. Szombaton a nap első felében fokozatosan javulnak a látási viszonyok, de lesznek olyan területek, ahol csak lassan oszlik fel a ködtakaró. Délutánra viszont az ország nagyobb részén gyengén felhős, napos idő lesz a jellemző. A nyugati, délnyugati szél pénteken mérsékelt marad, szombaton viszont időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +6 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 9 és 14 fok között alakul, a tartósabban borult, ködös részeken ennél hűvösebb lesz.

Lényeges változás nem történt kontinensünk időjárásában. A nyugat-keleti áramlással továbbra is az északi tájakon vonulnak a ciklonok, illetve a hozzájuk tartozó frontok. Ott többfelé felhős, gyakran változékony, csapadékos idő a jellemző. Európa déli felén ezzel szemben magasnyomás alakítja az időjárását. Ennek hatására hajnalban, reggel nagy területen képződik pára, köd, amely helyenként tartósan meg is marad, ahol viszont feloszlik, ott napos idő a jellemző. Időszakosan több felhő a Földközi-tenger nyugati részén, illetve a Ibériai-félsziget felett található. A Kárpát-medence időjárásában szombat estig lényegi változás nem történik, éjszaka nagy területen képződik köd, rétegfelhőzet, amely napközben a legtöbb helyen feloszlik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Gokhan Balci / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.