Fátyolfelhők és záporok zavarják meg a napsütést

Szerdán érkezik egy hidegfront, kedd délutántól több helyen fordulhat elő zápor, zivatar.

2023. május 23., 07:43

Szerző:

Napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd késő délutántól északnyugat felől megnövekszik a felhőzet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejlzése. Napközben helyenként, késő délutántól már több helyen fordulhat elő zápor, zivatar. A Dunántúlon időnként megélénkül a délnyugati szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések előfordulhatnak.

A hőmérséklet délután 25 és 30, késő este 17, 23 fok között valószínű.

A múlt hét végén országszerte megérkezett meleg időben ideális körülmények között fejlődhetnek kultúrnövényeink, hiszen a talaj is föl van töltődve nedvességgel. A folytatás is kora nyárias időt ígér, kedden – szerdán érkezik egy hidegfront, mely sokfelé hoz záporokat, zivatarokat, de a hőmérsékletben csak kisebb visszaesés valószínű. Az előttünk álló hét nagyobb részében napos, száraz idő valószínű, csak elszórtan alakulhatnak ki záporok.

Kedd estig fronthatás nem várható. A napos, meleg idő mellett erős UV-sugárzásra számíthatunk a déli, kora délutáni órákban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szász-Anhalt, Thale: esőcseppek egy repce virágán 2023. május elsején. Fotó: Matthias Bein/dpa Picture-Alliance via AFP)