Falus Ferenc: A növekvő esetszámoknak nincs köze a Pride-hoz, de a járvány szempontjából provokáció augusztus 20

A 168-nak hozzátette: tesztelni, tesztelni és tesztelni. 

2021. augusztus 6., 12:05

Szerző:

A 168-nak nyilatkozott Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos, véleménye szerint itt az ideje az újabb tömeges tesztelésnek. Az orvos kijelentette: a Pride-ot szinte még kockázat nélkül meg lehetett tartani, de az augusztus 20-ai ünnepet már semmiképp sem. Falus Ferenc állítja, hogy a legjobb időszak járványügyi szempontból pont a Pride idejére esett.

Lapunknak azt is kiemelte a szakember, hogy sajnos nem lehet elkerülni a negyedik hullámot. Falus Ferenc szerint újra itt az ideje az FFP2-es maszkok használatának és hozzátette, hogy egy augusztus 20-hoz hasonló tömegrendezvényt már nem lehet megtartani, ha el akarjuk kerülni a járvány mielőbbi berobbanását. A koronavírus-járvány megoldását a volt tisztifőorvos még mindig a tömeges tesztelésben, a távolságtartásban és a maszkviselésben látja. 

Falus Ferenc szerint a Pride azért is volt teljesen más, mert ott vonultak az emberek. A volt tisztifőorvos azt állítja, hogy az augusztus 20-ai ünnepségén viszont egymás mellett fognak állni teljesen idegen, egymással semmilyen vagy laza kapcsolatban álló emberek is. Emiatt sokkal nagyobb az esély a megfertőződésre, mintha egymással közeli viszonyban lévő emberek vonulnának fel. Úgy fogalmazott: „egy laza tömegben haladni teljesen más, mint százezrekkel bámulni az eget”. Falus Ferenc hozzátette, hogy nem érti, miért kell pont a járvány felfutásának időszakában rendezni meg minden idők legnagyobb augusztus 20-ai rendezvényét. 

Véleménye szerint a háromnapos rendezvény nagyon hosszú. Sokkal több esély teremtődik a megfertőződésre, szinte bármikor ismét berobbanhat a járvány. Falus Ferenc azt állítja, hogy nem a tömegrendezvényeknek jött el az ideje, hanem az újabb szigorításoknak. A meglévő szabályok szigorú betartásának. Véleménye szerint nem szabad enyhíteni a szabályokon. A volt tisztifőorvos úgy véli, már csak azért sem, mert megoldhatatlan, hogy csak a beoltottak vegyenek részt az ünnepségeken. Úgy látja nem szabad megtartani azt, főleg nem úgy, ahogy a magyar kormány tervezi. Falus Ferenc a 168-nak kiemelte: tesztelni, tesztelni és tesztelni.

(Falus Ferenc volt tisztifőorvos, a baloldali pártok (MSZP-DK-Együtt PM) közös főpolgármester-jelöltje Budapesten 2014. szeptember 8-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.