06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Falus András: Kásler az ágykiürítési ügynél is nagyobbat hibázott

Az akadémikus szerint az onkológiai szűrővizsgálatok leállításával nem lehet növelni az ellátást az intenzív osztályokon, ez a lépés még annál is nagyobb bűntény, mint amikor ágyakat ürítettek ki a járvány kezdetén.

2021. április 16., 10:39

Szerző:

Ahhoz, hogy a sajtó bemenjen az intenzív osztályra a lélegeztetőgép mellé, én sem járulnék hozzá, de az, hogy valójában megnézzék, mi van ott, és arról tudósítsanak, az rendkívül fontos lenne - mondta Falus András akadémikus a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban. 

Az akadémikus álláspontja szerint a rendkívül gyenge hivatalos kommunikációval szemben szembesíteni kell az embereket azzal, hogy fiatalok mennek be a covid-osztályokra, és sokszor nem hagyják el az intézményt. Az, hogy a hivatalos személyek megszólalása továbbra is engedélyköteles, Falus szerint annak a következménye, hogy egyik oldal sem mesélte el értelmesen itthon az orosz és a kínai vakcina engedélyezését. Kijelentette: a kínai vakcina rendeleti úton lett engedélyeztetve itthon, majd hozzátette: mint a hátrafelé nyilazó magyarok, az OGYÉI visszafele engedélyezte a vakcina használatát.

Véleménye szerint a társadalom számára fontos lenne, hogy szakember mondják el, hogyan működik a kínai vakcina, igazi számokra hivatkozva, valamint azt is közölni kellene a hatóságoknak, hogy a vakcinák hány embernek lettek beadva, és azoknál milyen ellenanyag-szint alakult ki. Falus szerint amennyiben egy vakcina esetében erre nincs vizsgálat, készíteni kell, ugyanis "nem igaz, hogy nincsen rá pénz." A nyugati vakcinákat nem tesztelték külön, mert az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elfogadta ezeket, ami viszont keletről jön, az nem esett ilyen vizsgálaton - mondta. 

Az akadémikus szerint nem volt oltásellenes cselekedet a DK kínai vakcinával való oltás beszüntetéséről szóló petíciója, annak volt alapja, csak az időzítés volt rossz. Fiala János szerint az egészségügyi kormányzatnak megvannak az információi, azokat a pánik elkerülése végett nem adják ki, míg Falus szerint pontosan az okozhat pánikot, ha ilyen fontos információkat visszatartanak.

Kásler Miklós nem tudja miről beszél - mondta Falus András, majd hozzátette: hibásan gondolta azt a miniszter, hogy az onkológiai vizsgálatok leállításával növelni lehet az orvosi ellátást az intenzív osztályokon - mondta, majd megjegyezte: ez még annál is nagyobb bűntény, mint amikor ágyakat ürítettek ki a járvány kezdetén.

(Kiemelt képünk illusztráció: Védőfelszerelést viselő orvosok ultrahangos vizsgálatot végeznek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2021. április 12-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)