Nehéz elhinni, de fagyott az éjjel Magyarországon

Hiába van nyár, hiába melegszik egyre jobban az idő, mégis fagyott az éjjel: mínusz 2,6 Celsius-fokot mértek az ország egy pontján.

2024. június 16., 07:34

Szerző:

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete mikroklíma kutatást végez a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben, az olykor egészen meglepő adatokat pedig rendszeresen közzéteszi közösségi oldalán – írja a sokszinuvidek.24.hu. Ezt történt június 15-én is, amikor a kánikula beköszöntekor arról tájékoztattak, hogy fagyott az éjjel a Mohos-töbörben.

Ez egy jellegzetes felszíni karsztforma, a Bükk-fennsíkon nagyjából 750 méteres magasságban számos ilyen kerekded, zárt szintvonalú mélyedés található, melyek átmérője a néhány méterestől a néhány száz méteresig terjed.
 

Ezekben a lefolyástalan gödrökben speciális mikroklimatikus viszonyok uralkodnak, ennek köszönhető, hogy a töbrök alján akár nyári éjszakákon is lehetnek mínuszok – mint az az idei első nyári fagy idején, június 6-án is megtörtént.

Ma hajnalban -2,6 Celsius-fokon állt be a napi minimum hőmérséklet a Mohos-töbörben. Ezzel naptárilag a második és a harmadik fagyos napon vagyunk túl az idei nyár (2024) tekintetében a töböralji állomás mérései alapján, melyek a felszín felett 2 méterrel rögzített értékek

– írták június 15-i Facebook bejegyzésükben.

30 fok és zivatarok várnak ránk vasárnap

Megindul a felmelegedés, vele együtt pedig újabb viharok és zivatarok várhatóak.

Nyugat felől az északi, északnyugati megyékben megnövekszik, néhol megvastagszik a felhőzet, délebbre csak átmeneti felhőzet-növekedés zavarja meg a derült időt. Az Észak-Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar. A déli szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és időnként megélénkül. Erősebb szél csak zivatarok környezetében fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű – közölte a Hungaromet.

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, a zivatarok környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul.

Zivatarok után jön a meleg a jövő héten

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a jövő héten hőhullám éri majd el az országot. Szombattól jelentős felmelegedés várható, déliesre fordul fölöttünk az áramlás, amivel egyre melegebb levegő érkezik fölénk, így vasárnap már többfelé súrolhatja a hőmérséklet a 30 fokot. A melegedés a jövő héten tovább folytatódik, beköszönt az idei nyár első komolyabb hőhulláma. Ez annyit jelent, hogy idén először a maximumok a 35 fokot is elérhetik.