Ezt válaszolta Szijjártó arra, hogy miért nem rendelte be az orosz nagykövetet

„Soha senkivel még csak vitázni sem vagyunk hajlandóak ezekről a kérdésekről” – jelentette ki Szijjártó Péter.

2023. szeptember 1., 20:19

Szerző:

1956 a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata. Minden magyar ember, aki akkor kiállt Magyarország szabadságáért, hős. Minden ezzel ellentétes minősítgetést kikérünk magunknak, visszautasítunk” – jelentette ki Szijjártó Péter az ATV kérdésére, hogy miért nem rendelte be az orosz nagykövetet. Soha nem voltak hajlandóak vitázni erről és nem is fognak – mondta a miniszter.

„Soha senkivel még csak vitázni sem vagyunk hajlandóak ezekről a kérdésekről” – Szijjártó Péter ezt válaszolta, amikor arról kérdezte az ATV, hogy egy orosz tankönyvben lényegében fasiszta lázadásnak minősítették a magyar ‘56-os forradalmat. A budapesti orosz nagykövetség időközben kinyilvánította, hogy változatlanul tiszteletben tartják a magyar nép történelmi emlékezetét – és a két ország történelmében vannak olyan „összetett kérdések” mint az ‘56-os események, több tervezet-verziója is volt a tankönyvnek, amit ők ismernek, és egyik sem nevezi az „56 -os forradalmat fasisztának”.

„Magyarország történelmét, a magyar embereket, a magyar emberek szabadságvágyát mindenkinek tiszteletben kell tartania. 1956, az akkori forradalom a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata, amikor a magyar emberek a saját szabadságuk, az ország szuverenitása érdekében az életüket is odaadták” – válaszolta Szijjártó Péter. Hozzátette:

”1956-ban a forradalmárok hősök voltak, magyar hősök, a mi hőseink, akiknek köszönhetjük – részben –, hogy néhány évtizeddel később a szabadság eljött, és nekünk, a mi nemzedékünknek már ez megadatik”.

(Kiemelt képünkön Szijjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)