Ezt magyarázza meg valaki: a Fidesz-szavazók fényesebbnek látják az ország jövőjét, mint a sajátjukat

2018. május 4., 11:49

Szerző:

Az ellenzéki szavazók 70 százaléka nem számított újabb Fidesz-kétharmadra, de még a kormánypártiak ötödét is meglepte pártjuk győzelmének aránya – derült ki a Policy Agendának a Zoom.hu számára készített közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint a bal- és jobboldali ellenzék körében egyaránt jelentős az április 8-i eredmény miatti csalódottság.

Ez magyarázza, miért „tér magához” nehezen az ellenzék, és azt is, mi a fő oka az elmúlt hetek tüntetéseinek.

A Policy Agenda elemzése szerint

leginkább a budapesti és megyei jogú városokban élő kormánypárti szavazókat lepte meg a kétharmados győzelem, és legkevésbé a kistelepülések lakóit.

A kutatás arra is kereste a választ, vajon mi vezethetett a Fidesz győzelméhez. Az általános iskolában használt 1-től 5-ig terjedő skálán osztályozva

a legtöbben Orbán Viktor személyének (3,22) tulajdonították az eredményt, és majdnem ennyit nyomott a latban a migrációval és Soros Györggyel kapcsolatos kormányzati kampány (3,2).

A Policy Agenda azt is vizsgálta, hogyan ítélik meg az újabb Fidesz-ciklus kapujában a választók Magyarország közeljövőjét, illetve hogyan látják az emberek a személyes jövőjüket. Érdekes különbség, hogy amíg az ellenzéki szavazótáborban az ország jövőjét borúsabban látják, mint a sajátjukat, a kormánypárti blokk éppen fordítottan viselkedik. A Fidesz-szavazók összességében optimisták, de az ország helyzetét illetően inkább, mint a saját jövőjük szempontjából.

A választások után több hír is megjelent arról, hogy megnövekedett az elvándorlási kedv. A Policy Agenda elemzői szerint túlzás lenne csak a választási eredmények és a külföldre költözés között kapcsolatot keresni, hiszen egy ilyen döntés mögött több tényező is áll egyszerre, ám kutatásukban rákérdeztek arra, hogy mennyien terveznek külföldre költözni az elkövetkező egy évben.

A válaszadók 10 százaléka számolt be ilyen tervről, ami magas aránynak tekinthető, noha ebből még nem következik, hogy ennyi ember valóban el is hagyja az országot. A válaszadók további 20 százaléka számolt be arról, hogy ő ugyan nem akarja elhagyni az országot, de a családjában vannak másoknak ilyen tervei. Vagyis

a társadalom 30 százalékát valamilyen mértékben érinti, vagy foglalkoztatja a külföldre költözés gondolata.