Ezt lehet tudni az élelmiszerárstopról

Mutatunk mindent, amit tudni lehet.

2022. január 15., 07:04

Szerző:

Péntek este megjelentek a Magyar Közlönyben a február elsejétől május elsejéig érvényes élelmiszerárstop szabályai, amelyek a rendelet szerint hét termék árát fogják befagyasztani: kristálycukor, búza finomliszt, 2,8 százalékos UHT tej, csirkemell, csirkefarhát, sertéscomb, napraforgó étolaj.

Alapesetben a 2021. október 25-én érvényes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazniuk az üzleteknek, amennyiben ez nem áll rendelkezésükre, akkor az október 15. előtti utolsó alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árat kell visszaállítani az említett termékeknél. Ha pedig ez sem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni.

Amennyiben a kereskedő tavaly október 15-én kedvezményesen értékesítette az érintett terméket, például akciósan, akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes árat kell használni.

A kormányrendelet azt is meghatározza, hogy a számlázott átadási ár vagy az önköltségi ár mértéke ugyancsak meg kell egyeznie a tavaly október 15-én érvényes átadási vagy önköltségi árral, továbbá a befagyasztott árazás során egyéb költség vagy díj nem számolható fel.

A boltok a rendelet szerint kötelesek az október 15-én forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására, valamint az üzletben jól látható helyre ki kell függeszteniük az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatását, csomagküldő esetén pedig a nyitólapon közzétenni.

Szabályszegés esetén a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal jár el, amely 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírsággal büntethet, ismételt jogsértés esetén ideiglenesen be is zárathatja a boltot, legalább egy napra, legfeljebb pedig fél évre. A rendelet február elsején lép életbe és május másodikán veszti hatályát.

(Kiemelt kép: Shutterstock)