Ezért kell a vállalkozóknak Tiborcz István bankjába utalni a pénzt

Egy törvénymódosítás tehet róla.

2022. január 5., 16:00

Szerző:

2022-től megváltozik a kötelező kamarai hozzájárulás beszedésének módja – írja a 24.hu. Az idei évtől már nem a területi kamarákhoz kell a vállalkozóknak befizetniük az ötezer forintot, hanem központilag a Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához (MKIK), egy, a Gránit Banknál vezetett számlára. A Klubrádió írta meg először, hogy így Tiborcz István bankja, a Gránit Bank gyűjtheti be a kamarai hozzájárulásokat. A banknak nemrég lett Orbán Viktor veje a többségi tulajdonos.

A kamarai hozzájárulások összesen durván hárommilliárd forintot tehetnek ki, nagyjából 600 ezer vállalkozóval számolva.

A törvényjavaslatot, amelynek segítségével központosította a kormány a kamarai hozzájárulás beszedését, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be 2021 márciusában. Az indoklás szerint erre azért volt szükség, hogy a forrásokat hatékonyabban tudják hasznosítani. 

A kamara márciusi felmérése szerint a válaszadók 84 százaléka nem értett egyet a módosítással, mert fontosnak tartják, hogy az áltatluk befizetett díjat helyben, a területi kamarák tudják felhasználni. Ez végül nem is változott, mivel a beszedett kamarai hozzájárulások 90 százaléka továbbra is a területi kamarákat illeti meg. „Csak eddig a területi kamarák utalták át a díj 10 százalékát a központnak, most a 90 százalékot utalja a központ” – írja a 24.hu.

A vállalkozásoknak érdemes még azt is számításba venniük, hogy akiknek korábbi évekből tartozásuk van, azoknak az ötezer forintot továbbra is a területi kamarához kell utalniuk, viszont a 2022-től esedékes kamarai hozzájárulást minden vállalkozónak az MKIK Gránit Banknál vezetett számlájára kell utalnia.

(Kiemelt kép: A Gránit Bank Zrt. cégtáblája és logója a Demján Sándor által alapított pénzintézet központi épületén a főváros IX. kerületében a Lechner Ödön fasor 8-ban. Fotó: MTVA / Bizományosi / Jászai Csaba)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.