Évi 40 ezer forintos megtakarítás lakásonként

Az emelkedő gázár ellenére is csökken a távhő díja Kaposváron – közölte az Önkormányzati Sajtószolgálat.

2009. december 31., 09:38

Bár a kormány emelte a gáz árát, a hődíj 26,5, az alapdíj 13 százalékkal csökken 2010. január elsején Kaposvár távfűtéses lakásaiban - jelentette be Szita Károly polgármester kedd délelőtti sajtótájékoztatóján. A mérséklés egyebek között a vagyonkezelő által kötött előnyös szerződésnek, az ÁFA csökkenésének és az önkormányzati támogatásnak is köszönhető. A városvezető szerint Kaposvár 2010-ben is az ország egyik legolcsóbb városa marad.

Legnagyobb meglepetésünkre a kormány által december 22-én nyilvánosságra hozott gázár nem csökkentésről, hanem drágításról szólt, ennek ellenére 2010. január elsejétől csökken a távhő díja Kaposváron – kezdte sajtótájékoztatóját Szita Károly. A polgármester bejelentése szerint a hődíj 26,5, az alapdíj 13 százalékkal csökken az év első napján.

Szita Károly elmondta: a csökkentés egyaránt köszönhető vagyonkezelő és a gázszolgáltató között kötött előnyös szerződésnek, az ÁFA-csökkentésnek, a szolgáltató fegyelmezett gazdálkodásának és az önkormányzat által nyújtott támogatásnak, amely évente eléri a 32 millió forintot.

A csökkenés egy átlagos lakás esetében évi 40 ezer forint megtakarítást jelent. A polgármester bízik abban, hogy tartósak lesznek ezek az árak, akkor is, ha az első negyedév végén új gázárakat határoz meg a kormány. Szita Károly ugyanakkor elmondta: 2011-től a távfűtés áraiban újabb csökkentés várható majd, hiszen Kaposvár új energiaforrást vesz igénybe, a vagyonkezelő a hamarosan felépülő biomassza erőművel köt szerződést, és attól a gáz jelenlegi áránál olcsóbb energiát vásárol.

A januártól emelkedő gázár ugyanakkor jelentősen növeli a nem távfűtéses lakásokban élők terheit. A megyeszékhely nekik is segítséget nyújt: januártól 10 millió forinttal megemeli lakásfenntartási támogatás összegét.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.