Évekig havi 800 ezres fizetést kapott az MTA-tól Palkovics László, miközben semmit sem publikált

2019. február 15., 11:20

Szerző:

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter úgy kapott a Magyar Tudományos Akadémiától és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetétől (SZTAKI) fizetést, hogy nem tett eleget publikációs kötelességének. Utoljára 2014-ben publikált, szerződése szerint évi két publikációt kellett volna megjelentetnie – írja a Magyar Narancs.

Életrajza szerint 2006-ban lett az Akadémia levelező tagja, 2013 óta pedig rendes tag, 2000-től a SZTAKI munkatársa. Jelenleg azon munkálkodik, hogy a kutatóhálózatot leválassza az MTA-ról.

A portál azt írja, hogy sem Palkovics László saját doktori oldalán, sem az MTA hivatalos publikációs jegyzékében, a Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT), sem a SZTAKI publikációs jegyzékében nincs nyoma újabb tudományos tevékenységének. Ennek ellenére úgy kapott fizetést mindkét helyről, hogy utoljára 2014-ben publikált. Az Akadémia rendes tagjaként havi 455 ezer forint a fizetése, a SZTAKI-tól pedig (legalább tavaly júniusig) további havi 800 ezer forintot kapott.

A törvény szerint az akadémikusnak tudományos teljesítményére tekintettel jár a tiszteletdíj, a SZTAKI viszont külön szerződés alapján fizetett Palkovicsnak. Ezt tavaly augusztusban kérte ki az Átlátszó. Eszerint feladata irányításelméleti módszerek kidolgozása és alkalmazása a járműdinamikai problémák megoldására; évi 2 publikáció teljesítése volt.

Fotó: Bazánth Ivola

Vagyonnyilatkozatai alapján Palkovics 2016 januárjában még 400 ezer forintot kapott a SZTAKI-tól, 2017-től kezdve 2018 júniusáig viszont már havi bruttó 800 ezer forintot. Úgy, hogy ekkor már évek óta nem publikált.

Tudományos tevékenységet sem nagyon végezhetett, hiszen 2014 és 2018 között oktatásért felelős államtitkár volt, emellett 2016-tól kormánybiztos is, de a SZTAKI-s fizetését még ekkor is kapta.

A SZTAKI 2018. augusztusi közlése szerint Palkovics akkor már nem állt velük szerződéses kapcsolatban, így publikációs kötelezettsége sem volt ekkor. A miniszter 2019 januári vagyonnyilatkozatában már nem is szerepel a SZTAKI-tól kapott jövedelem.

A lap elkérte az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól Palkovics László 2014 utáni publikációit. A tárca válaszában gyakorlatilag elismerte, hogy a miniszer valóban nem publikált, mióta a kormányban dolgozik.

– Kutatási tevékenysége azóta csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki – írták.

Az ITM válaszában azt is megírta, hogy Palkovics László nem tartja elfogadhatónak azt az egyébként bevett gyakorlatot, hogy olyan publikációkon tüntesse fel a nevét szerzőként, amelyeknek csak az előkészítésében vagy koordinálásában vett részt.