Hiába szapulta a Fidesz az EU-t, Brüsszel ötmilliárd forintot adott a déli határzárat őrzők fizetésére

2020. augusztus 8., 17:36

Szerző:

2019. január 1. és 2020. június 30. között mintegy 5,6 milliárd forintot költöttek a projekt terhére, és ebből összesen 2 423 685 óra normál és túl-szolgálatot fizettek ki az ország minden részéből a déli határzónába telepített rendőröknek, határvadász egységeknek - válaszolta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Népszava azon kérdésére, hogy mire fordították az Európai Bizottságtól a határvédelmi költségekre kapott mintegy 6,6 milliárd forintos támogatást.

Ez azt jelenti, hogy az uniós támogatás túlnyomó részét a rendőrség használta fel, és csak mintegy egymilliárd forint juthatott belőle a költekezést furcsamód titkoló honvédelmi tárcának; bár – az egy év alatt bekövetkező forintromlás miatt – az összegben lehet akár pár százmilliós eltérés is (a tavalyi árfolyamhoz képest 20 millió euró jelenleg 6,9 milliárd forintot ér.)

Az ORFK válaszában azt is hangsúlyozta, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt túlórákat nem ebből a keretből fizették, és szerintük egyetlen rendőrnek sem maradtak adósai a vészhelyzet után.