Az Európai Bizottság bírósága elé viszik a Klubrádió és a homofób törvény ügyét

Az uniós ellenőrző és végrehajtó testület még ezen a héten dönthet arról, hogy a tavaly elindított kötelezettségszegési eljárásokat az utolsó szakaszukba lépteti.

2022. július 14., 08:51

Szerző:

Az Európai Bizottság (EB) bíróság elé viszi a magyarországi hatóságokkal kirobbant vitáját az LMBTQ közösség jogsérelmeiről és a Klubrádió frekvenciamegvonásáról – értesült a Népszava több független brüsszeli forrásból.

Mint írják: az uniós ellenőrző és végrehajtó testület még ezen a héten dönthet arról, hogy a tavaly elindított kötelezettségszegési eljárásokat az utolsó szakaszukba lépteti.

Az EB véleménye szerint a „gyermekvédelmi törvény” előírásai – amelyek megtiltják vagy korlátozzák a 18 év alattiak hozzáférését olyan tartalmakhoz, amelyek a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jelenítik meg – számos uniós jogszabályba ütköznek, valamint sértik az emberi méltóságot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, a magánélet tiszteletben tartásához és a megkülönböztetésmentességhez való jogot.

A Bizottság kifogásolja, hogy a magyarországi hatóságok egy LMBTQ-tartalmú, a Meseország mindenkié című gyermekkönyvön figyelmeztetés elhelyezését írták elő, ami korlátozza a szerzők és könyvkiadók véleménynyilvánítási szabadságát és indokolatlan, a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést alkalmaz. 

Az EB erősen aránytalannak és átláthatatlannak, ily módon az uniós hírközlési szabályokkal ellentétesnek tartja a Médiatanács döntését a Klubrádió frekvenciájának megvonásáról. Ezért tavaly júniusban emiatt is kötelezettségsértési eljárást indított Magyarországgal szemben. Mivel a kormány a jelek szerint nem tudta eloszlatni az aggályait, nem maradt más hátra, mint az Európai Unió Bíróságához fordulni – írja a lap.

(Kiemelt kép: Tüntetés a homofóbia elleni törvény ellen. Fotó: Merész Márton / 168 Óra)

Felkaptuk a fejünket: az év lakóháza közönségszavazásán egy kisújszállási „mediterrán” családi ház lett az első, a magyar települések látványvilágának tipikus képviselője a kádári kockaházakat követő rendszerváltás utáni korban. Hogyan terjedt el, kik alakítják az építészeti közízlést, miért esik nagyon messze a tervezők stílusa a közönség igényeitől, miért fontos a telekméret, a kert, s miféle térkövezett zsákutcába vezet az utunk – ezekről beszélgettünk Tamáska Máté egyetemi tanárral, szociológus-műemlékvédővel, a város- és falukutatás, az építészetszociológia művelőjével.