Európa-szerte tovább áradnak a folyók

Ma tetőzik a Duna Budapesten. 

2023. december 28., 09:52

Szerző:

Európa-szerte tovább áradnak a folyók. A Rajna Hollandia keleti részén átfolyó ágainak vízszintje tartósan magas, és a helyzet tovább romolhat - tetőzés csütörtökre várható. Közben az ország más részein ideiglenes gátakat építettek homokzsákokból. Németországban téli viharok zúdítottak nagy esőmennyiséget a már elázott talajra. Északon az árvíz sújtotta területeken továbbra is kritikus a helyzet, de a meteorológusok szerint a legrosszabbon már túl vannak. Bréma közelében a Weser folyó kilépett medréből – írja az euronews.

Csütörtök reggel 8 órakor 691 centi volt a Duna vízállása Budapesten – írja a Népszava.  Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerda este a Facebook-oldalán közölte, hogy a dunai árhullám levonulása zavartalan, de Nagybajcs újabb, a vártnál magasabb tetőzése és a mellékfolyók nagyobb vízszállítása miatt az alsóbb szakaszon is magasabb tetőzés és lassabb apadás várható. A bejegyzés szerint a dunai árhullám levonulásának pontos előrejelzését jelentősen megnehezítette a Vág vízgyűjtőjén lehullott intenzív csapadék, valamint a Bősi erőmű üzemrendje és az ott keletkező uszadéktorlódás. Ez utóbbi kezelése, eltávolítása szükségessé tette az árhullám egy részének visszatartását és átkormányzását a közös főmederbe. Ennek következtében Nagybajcson kettős tetőzés alakult ki, ami az alsóbb szakaszokon módosítja és elnyújtja az árhullámok tetőzését.

A szerda délelőtt 10 órai budapesti vízállás 682 centi volt, és az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdai tájékoztatása szerint a tetőzés 700 centi körül várható december 28-án napközben. Az árhullám miatt a csapadék elvezető csatornák, árkok zsilipjeit lezárták, és folyamatosan figyelemmel kísérik az érkező háttérvizeket, amennyiben pedig szükséges, átemelik a vizet. Az áradó Duna miatt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág nagyműtárgyait (Kvassay-zsilip, Tassi-zsilip) betétgerendás elzárással zárva tartják.

(Kiemelt képünkön: Víz alatti földterület Szász-Anhaltban. A hegyekben napok óta tartó esőzések és az olvadás miatt a folyók és patakok megáradtak. Fotó: Heiko Rebsch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Estig egyre nagyobb területen, nagyobb számban a Dunántúlon várható zivatar. Nagyobb eséllyel a déli, délkeleti tájakon heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladnak, a felhőszakadás sem kizárt. Éjszaka csökken a zivatarok száma, de elszórtan továbbra is előfordulhatnak.

Eltávolította a Facebook Orbán Viktor miniszterelnök beszédének felvételét az M1 Híradó közösségi oldaláról. Az indoklás szerint veszélyesnek minősítették a Békemeneten elhangzottakat. Aztán meggondolták magukat.