Koronavírus - A járvány újabb hulláma elkerülhetetlen

Az EU lakosságának 80 százaléka kapta el a vírust.

2022. április 28., 12:40

Szerző:

Az Európai Bizottság becslései szerint az Európai Unió lakosságának 60-80 százaléka fertőződött meg a koronavírussal. Megjegyzik, a térség a vészhelyzet utáni szakaszba lépett, amelyben már nincs szükség az esetek tömeges jelentésére, derül ki az euronews cikkéből.

Erre a kevésbé akut fázisra készülve az Európai Unió kormányainak fokozniuk kell a gyermekek immunizálását, közölte a végrehajtó szerv, jelezve, hogy további vírusellenes szerek kifejlesztésére irányuló terveket fontolgatnak. „Becslések szerint az EU lakosságának 60-80 százaléka már átesett a koronavírus fertőzésen” – mondta Stella Kyriakides, az EU egészségügyi biztosa szerdai sajtótájékoztatóján.

Az EU közegészségügyi szerve szerint a bejelentett esetek eddig az európai lakosság mintegy 30 százalékát érintették, de ha a be nem jelentett fertőzéseket is hozzáadjuk, akkor az esetek száma elérheti a 350 milliót, ami az európai lakosság mintegy 77 százalékát jelenti. Kyriakides szerint a koronavírushoz kapcsolódó fertőzések és halálesetek számának közelmúltbeli csökkenésével az Európai Unióban mostanában csökkennek a tömeges vizsgálatok és a hivatalos bejelentések. A járvány újabb hulláma azonban szinte elkerülhetetlen, mivel a vírus várhatóan tovább mutálódik, ezért az országoknak számolniuk kell a vészhelyzeti üzemmód visszavezetésével, és növelniük kell a beadott védőoltások számát – nyilatkozta a Bizottság.

(Kiemelt kép: Előkészítik oltáshoz a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. április 11-én. Fotó: Varga György / MTI)