Esztergomban is arat a rezsimumus

Esztergomban a fűtési idény végéig bezár több művelődési ház és az uszoda, 18 foknál nem lehet több az önkormányzati intézményekben, beruházásokat halasztanak el és minimumra csökkentik a rendezvények számát, erről döntött csütörtöki ülésén a város közgyűlése.

2022. október 28., 15:19

Szerző:

Az előterjesztés szerint Esztergom közüzemi költségei 2021-ben 228 millió forintot tettek ki, míg 2023-ra ez az összeg a költségcsökkentő intézkedések ellenére is meghaladja az egymilliárd forintot. A számítások alapján az energiaárak növekedése 2022-ben 305 millió, jövőre pedig 780 millió forint többletköltséget jelent az önkormányzatnak.

A képviselők által elfogadott döntés szerint a fűtési idény végéig felfüggeszti működését a Szentgyörgymezői Olvasókör, a Féja Géza Közösségi Ház, a Művelődés Háza és az önkormányzat kertvárosi kirendeltségét bezárják. A Szent István Strandfürdőben nem állítják fel az uszodának otthont adó buborékot, így az intézmény működését felfüggesztik, valamint a minimumra korlátozzák az élményfürdő szolgálatásait és a nyitvatartás gazdaságosságát minden hónapban felülvizsgálva döntenek a további működésről. A fürdő energiaválság okozta többletkiadásainak csökkentésére energiaalapot hoznak létre, melybe az Esztergomban működő vállalkozások támogatását várják.

 Az önkormányzat és vállalatai által fűtött helyiségekben napközben nem lehet több 18 foknál, munkaidőn kívül a fűtést tovább csökkentik, kivételt képeznek a gyermekeket és időseket ellátó intézmények. Az önkormányzat minden halasztható felújítást átütemez, a karácsonyi díszkivilágítást csak a városháza előtti térre korlátozza, létszámstopot rendel el és csak a kiemelt rendezvényeket tartja meg, azokat is csökkentett költségkerettel.
Az előterjesztés szerint a város vizsgálja a lehetőségét, hogy a készülő Sportcsarnokot átadás után Esztergomi Vitézek Rögbi, Atlétikai és Futball Club kézilabda szakosztálya üzemeltesse TAO támogatás lehívásával, mert a fenntartás az önkormányzat számára 200 millió forintos kiadást jelentene.

(Fotó: MTI)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.