Esőt és lehűlést hoz a front

Hazánkat pénteken éri el a hidegfront, emiatt sokfelé kell esőre, záporra számítani, és jó pár fokos lehűlésre van kilátás. 

 

2023. november 9., 18:39

Szerző:

Csütörtökön az éjszaka második felétől kezdve beborul az ég. Ugyanakkor az északi, északkeleti harmadban még inkább fátyolfelhők lesznek felettünk, és ott pára- vagy ködfolt is képződhet. Hajnaltájt nyugatra megérkezik a front csapadékzónája és pénteken napközben kelet, északkelet felé haladva sokfelé okoz esőt, záport. A déli szél többfelé élénk, csütörtökön a Dunántúlon helyenként, míg pénteken főként a délkeleti tájakon és a magasabban fekvő helyeken erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 10 fok között alakul, azonban az északkeleti, keleti harmadban -2 és +3 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 7 és 14 fok között alakul, a legmelegebb a keleti, délkeleti határnál lesz.

Szombaton eleinte erősen felhős vagy borult időre lehet számítani, majd délután délnyugat felől csökken a felhőzet. Szórványosan előfordulhat eső, zápor, délnyugaton egy-egy zivatar sem kizárt. Az északnyugati szelet élénk, a Győr-Szeged sáv mentén erős lökések kísérhetik. Reggel 1 és 9, a kora délutáni órákban 6 és 12 fokot mérhetnek.

Vasárnap hajnalra főleg délnyugaton köd képződhet. Napközben eleinte északkeleten még felhős, csapadékos idő várható, majd ott is változóan felhős lesz az ég, a nyugati, északnyugati szél helyenként megerősödhet. A minimum-hőmérséklet mínusz 3 és plusz 5, a maximum 6 és 12 fok között alakul.

Az elmúlt napokban felettünk örvénylő ciklon már Kelet-Európában okoz felhősödést, esőt, záport. A kontinens középső és déli területein átmenetileg egy köztes anticiklon hatására száraz, napos az idő. Ugyanakkor már láthatáron a következő frontrendszer, mely hazánkat eléri, hiszen a jelenleg Északnyugat-Európa fölött elhelyezkedő alacsony légnyomású képződmény gyorsan halad a kontinens belső területei fölé. Hazánkat pénteken éri el hullámzó frontrendszere, emiatt sokfelé kell esőre, záporra számítani, mögötte pedig jó pár fokos lehűlésre van kilátás.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: NurPhoto via AFP)