Erről tárgyalhatott Orbán Viktor Emmanuel Macronnal

Hétfő este fél kilenc után fogadta Emmanuel Macron Orbán Viktort az Elysée-palotában egy munkavacsorára. A megbeszélés témáit csak szűkszavú közleményekből lehet sejteni.

2023. március 15., 12:37

Szerző:

Soós Eszter Petronella egyetemi adjunktus és Franciaország-szakértő az Index kérdésére válaszolva elmondta, hogy Orbán és Macron találkozójáról „kevés információ áll a rendelkezésünkre, ami a formátumból is fakad. Informális típusú megbeszélés lehetett, ami azokhoz a kétoldalú találkozókhoz hasonlít, amelyeket a tanács üléseinek margóján tartanak. Az ilyen találkozókról maximum közleményeket szokás kiadni. Meglepne, ha kiderülnének az egyeztetés részletei.”

A szakértő szerint egyébként a hadiipari beszerzésekről és geopolitikai kérdésekről lehetett szó. Utóbbiak azért is felmerülhettek, mert a Németországgal való folyamatos verseny miatt Franciaországnak érdeke a kelet-európai pozíciók erősítése. A vacsora mellett az autóipar és a belső égésű motorok területe is az asztalra kerülhetett. A francia sajtó jogállamisági kérdéseket is említett, ami konfliktusos pont lehet Macron és Orbán között. 

A francia elnöki hivatal oldalán megjelent közleményben azt írták, hogy a háború és a szankciók mellett Finnország és Svédország NATO-tagságáról is szó esett. A március végi uniós csúcsra készülve az európai iparpolitikáról, versenyképességről és migrációról is egyeztetett a közlemény szerint, emellett megvitatták a védelempolitikával és atomenergiával kapcsolatos elképzeléseiket. 

Orbán Viktor ezen kívül kedd reggel Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnökkel folytatott megbeszélést Párizsban. A tárgyaláson „a magyar–francia kétoldalú kapcsolatokon kívül a legfontosabb nemzetközi témákról, az ukrajnai háborúról és európai politikai ügyekről volt szó.”

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia köztársasági elnök (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt az Elysée-palotában 2023. március 13-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)