Erdoğan török elnök állami kitüntetéssel mondott köszönetet a Hunor-mentőcsapatnak

A magyar mentőcsapatok az 55 ezer áldozatot követelő földrengés után 35 életet mentettek meg.

2023. május 1., 13:13

Szerző:

 

Recep Tayyip Erdoğan személyesen adta át a magas rangú török állami kitüntetést a HUNOR mentőszervezetnek Ankarában. Az úgynevezett „Hála kitüntetéssel” a török nemzet a köszönetét fejezte ki a 2023. február 6-i, az országuk tizenegy tartományát közvetlenül érintő, több tízezer emberéletet és rendkívüli pusztítást okozó földrengéseket követő kutatási és mentési munkálatokban való részvételéért és önfeláldozásáért. 

A rendezvényen az összes mentőszervezet nevében Jackovics Péter mondott beszédet – olvasható a Katasztrófavédelem Facebook-oldalán vasárnap megjelent beszámolóban.

Mint elmondta, a magyar mentőcsapat tagjai a családjuktól távol, nehéz körülmények között tették a dolgukat, azt, amire felesküdtek. Az ezredes hangsúlyozta, hogy a magyar sikerek kulcsa a felkészültségen túl a törökök támogatása és szolgálatkészsége volt. A parancsnok török nyelven fejezte be beszédét.

„A HUNOR Mentőszervezet tagjai azt mondták februárban, hogy Antakyában hagyták a lelkük egy részét, az segít az ottaniaknak megbirkózni a földrengés utáni állapotokkal. Törökország azóta is küzd azért, hogy az élet visszatérjen a hétköznapi kerékvágásba. De nem mulasztottak el köszönetet mondani a segítőknek” – írták a közösségi oldalukon.

(Kiemelt kép: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldala)