Ennyivel emelkedik a fővárosi dolgozók bére

24 ezer embert érint. 

2022. január 26., 13:05

Szerző:

A Fővárosi Közgyűlés többsége tudomásul vette a Városháza eladásának ügyét vizsgáló bizottság jelentését szerdai ülésen, egyúttal döntött arról, hogy 24 ezer fővárosi dolgozónak emelkedhet átlagosan 15 százalékkal a bére, írja az MTI. 

A  vizsgálóbizottságot novemberben hozta létre a közgyűlés. A bizottság baloldali tagjainak igen szavazatával hétfőn fogadta el a bizottság a jelentését, amely rögzíti: nem született olyan döntés, hogy a városvezetés eladja a Városháza épületét, és nem támasztotta alá semmilyen bizonyíték az "irányított pályázatokra" vonatkozó sejtetéseket sem, ahogyan a "jutalékos rendszer" működésére utaló nyomokat sem találtak.

A Fidesz-KDNP képviselői kisebbségi véleményben foglalták össze megállapításaikat. Közölték: a rendelkezésre álló dokumentumok, a nyilvánosságra került hangfelvételek és a testület előtt tanúként megjelentek elmondása alapján megállapítható, hogy a Városháza eladása valószínűsíthetően tervbe volt véve, a jutalékos formában működő ingatlaneladási rendszer működése pedig valószínű, de azt csak a nyomozóhatóság tudja bebizonyítani.

 A közgyűlés egyhangúlag döntött a költségvetésbe betervezett 15 milliárd forintos béremelési keret felosztásáról. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta: a döntéssel 24 ezer fővárosi dolgozónak emelkedhet átlagosan 15 százalékkal a bére, így 2021-2022-ben 5 százalékos reálbéremelés lehet a Fővárosi Önkormányzat kötelékében dolgozók bérében.

(Kiemelt kép: A Fővárosi Közgyűlés ülése 2021. szeptember 1-jén. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)