Ennyit kellene most fizetni a benzinért, ha nem lenne árstop

Viszont így hatalmasat buknak a benzinkutak. 

2022. január 18., 09:28

Szerző:

Ha kivezetik az árplafont, akár 700 forintba is kerülhet egy liter benzin idén – írja az rtl.hu a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése alapján. A csatornának a GKI vezérigazgatója azt mondta, a kőolaj hordónkénti ára elérheti a 150 dollárt 2022-ben, amely nagyjából 700 forintos üzemanyagárat jelenthetne a hazai piacon.

Ez akkor lenne érvényes, ha a kormány megszünteti a novemberben bejelentett 480 forintos árstopot, viszont ha elengedik az árbefagyasztást, a fogyasztók csillagászati árakkal szembesülhetnek, ha azonban marad a szabályozás, a benzinkutak akár egész évben veszteségesen működhetnek.

Bujdos Eszter holtankoljak.hu ügyvezetője azt mondta: bár egyelőre a benzin átlagára 477, míg a gázolajé 479 forint, hamarosan minden kúton a 480 forintos árplafon lesz érvényben.

„Remélik, hogy a hatósági árszabályozás a kitűzött február 15-i nappal megszűnik, tekintve, hogy meredeken emelkednek a kőolajárak”

– mondta el Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az RTL-nek.

A Híradó érdeklődött a kormány illetékeseinél, hogy meghosszabbítják-e az árbefagyasztást. A válasz pedig az volt, hogy:

a kiterjesztés indokoltságáról, módjáról a február közepi világpiaci és egyéb körülmények, folyamatok alapján születhet majd döntés.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.