Még a héten kiderül, hány tanár hagyja el a pályát

Budapesten kérhette a legtöbb pedagógus a felmentését.

2023. október 3., 08:11

Szerző:

Az oktatásügyi államtitkárság a KLIK segítségével várhatóan október 5-én közli, hány pedagógus utasította el az új szolgálati jogviszonyt. Horváth Péter, az NPK elnöke szerint nagyjából 1200 tanár hagyja el a pályát. Úgy kalkulál, hogy januárban nem minden pedagógus kapja meg automatikusan a 10 százalékos béremelést – írja az ATV.hu.

A NPK elnöke biztos benne, hogy országszerte mindenhol voltak felmentési kérelme, felmondások, de szerinte Budapesten lehetett a legtöbb pályaelhagyás. A legnagyobb problémát az okozza, ha egy intézményből mondanak fel többen, különösen, ha a természettudományos tanárok. „Nem túlságosan nagy az esélye, hogy mindenki azonnal és gond nélkül pótolható".

A távozók miatt az iskolákban lehetnek majd csoportösszevonások, a délutáni felzárkóztató lehetőségek az iskolában szűkülhetnek, nőhet a túlóraszám, ami nagy megterhelés lehet az oktatásban maradók számára.

(Kiemelt képünk illusztráció, Pexels.com)

09:38

Hiba, hogy az Európai Bizottság azt erőlteti, hogy a miniszterelnökök tűzzék napirendre Ukrajna EU-csatlakozását, mert az nincs előkészítve. Az azonnali csatlakozás helyett először öt-tízéves időtávra stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötni Ukrajnával – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Lezárták a Normafát, mert az ónos eső következtében a fákra rakódott jég az éjszaka megvastagodott, ágak és tenyérnyi jégdarabok szakadnak le, kisebb fák kidőlése is várható – tudatta a XII. kerületi önkormányzat péntek reggel.