„Újra élünk” mottóval emlékezik a holokauszt 80. évfordulójára az EMIH

Nagyszabású, egész éven átívelő programsorozattal emlékezik az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség a magyar holokauszt 80. évfordulójára. Az „Újra élünk 80” cím a megszokottól eltérő megközelítést takar, amely a büszke és cselekvő zsidóság mindent túlélő értékeit állítja a középpontba.

 

2024. március 19., 14:58

Szerző:

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség felelősséget érez azért, hogy nyolcvan évvel a holokauszt után nemzetünk egyedülálló tragédiája ne merüljön feledésbe, ezért idén a megszokottól eltérő, újszerű módon emlékezik. A változatos kulturális, ismeretterjesztő és vallási programok a zsidóság 3000 éves, elpusztíthatatlan értékei köré szerveződnek, amelyek mindannyiunk erkölcsi és civilizációs normáinak alapkövei. Ezek az értékek a legnehezebb időkben is segítettek megőrizni a zsidók emberi tartását, méltóságát, és ezzel végső soron a zsidóság túlélését szolgálták – jelentette be közleményben szervezet.

Köves Slomó vezető rabbi elmondta: „Ideje volt újragondolni a megemlékezés mikéntjét, és nemcsak azért, mert mára kevesen maradtak, akik saját emlékeik felidézésével tudnak részt venni a társadalom emlékezetének ébren tartásában. Azt sem nézhetjük tétlenül, hogy a fiatal generációk számára a holokauszt jelentősége fokozatosan halványul. 80 év elteltével eljött az ideje annak, hogy a múlt felidézése mellett a zsidóság túléléséről, a zsidó élet újjászületéséről is beszélhetünk. Ezért állítjuk az idei megemlékezés középpontjába a mindent túlélő, és ma is érvényes értékeink bemutatását, és ezért választottuk az “Újra élünk 80” mottót az egész évet lefedő programsorozatunkhoz.”

Budapesten már megjelentek a magyar holokauszt 80. évfordulójára emlékező plakátok, amelyeket néhány hét múlva felváltanak a változatos programokról informáló hirdetmények. Az egész évet lefedő programok között zsidó témájú filmszemle, könyvbemutatók, felolvasóestek, Budapest zsidó örökségét bemutató városi séták és koncertek mellett lesznek közösségi programok, a transzgenerációs traumák feldolgozását segítő előadások és középiskolások számára szervezett drámafoglalkozások is.

Az emlékévről – és hamarosan a programjairól is – az ujraelunk80.hu weboldalon lehet részletesen tájékozódni.

(Kiemelt képünk forrása: EMIH)