Elvették az MTA-tól a támogatást, Polt Péternek megszavazták a 400 százalékos pótlékemelést

2018. július 17., 16:59

Szerző:

Az Országgyűlés kedden  134 igen és 58 nem szavazattal rábólintott a a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatra. Ez negyvenkét törvényt érint, amelyek közül ez a három váltott ki éles visszhangot:

  • Orbán Viktor miniszterelnökként ezentúl személyi illetményt állapíthat meg, amelynek havi összege nem múlhatja felül az tárcavezető irányítása alatt álló szervnél járó jövedelmeket. Ez alapján több miniszter fizetése nőhet több millió forintra, úgy, hogy a negyedik Orbán-kormányt amúgy is nyugodtan lehetne luxuskabinetnek nevezni
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
  • Jóváhagyták az ügyészi illetménypótlékok növeléséről szóló törvénymódosítást is. Ez alapján Polt Péter legfőbb ügyész szeptember 1-től az illetményalap 400 százalékát, helyettese a 300 százaléka, a fővárosi főügyész pedig a 200 százalékát kaphatja. Polt Péter esetében ez 1,4 millió forint pluszt jelenthet.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
  • A hatalmas magyarországi és nemzetközi felháborodás ellenére az Országgyűlés rábólintott arra is, hogy a Palkovics László fémjelezte Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felügyelje a szakképzést, és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatási támogatására szánt milliárdokról pedig a tárca dönthessen.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.