Elverte a jég az országot, lecsapott egy tornádó is

Keményen berontott a zivatarokkal érkező hidegfront. És a java még csak most jön.

2021. június 26., 09:22

Szerző: ,

Péntek délután hatalmas zivatarokkal és záporokkal vonult át a hidegfront az országon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat harmadfokú (piros) riasztást adott ki. A brutális időjárás-változás miatt rengeteg dolga akadt a katasztrófavédőknek is. A déli megyékben komoly károkat okozott a vihar. Ahogy azt megírtuk korábban, villanyvezetékekre, épületekre, utakra dőltek fák, és volt, ahol villám csapott a kéménybe. Egyébként egész este félelmetes villámok cikáztak az égen.

Az átvonuló intenzív vihargócok hatalmas mennyiségű csapadékot is hoztak. Baranya és Somogy megyében volt, ahol mandarin nagyságú, de akadt olyan hely, ahol tenyérnagyságú jégdarabok hullottak az égből. A Balatonnál egymást érték a szupercellák. Szinte apokaliptikussá vált percek alatt a légkör. A zivatarrendszert viharos széllökések és felhőszakadás kísérte. Az egyik szupercellából Kalocsán nagy valószínűséggel tornádó alakult ki, írta meg az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint még koránt sincs vége. Szombaton a fél országra figyelmeztetést adtak ki zivatar és felhőszakadás miatt, most azonban az északi, északkeleti országrészben kell durva időjárásra számítani. Azt írták: az Alföld térségében kell fokozottan figyelni. Az előrejelzés szerint néhol rövid idő alatt 22 mm-t meghaladó csapadék, akár jégeső is eshet. Szélrohammal is számolni kell, nem kizártak a 80 kilométer per órás széllökések sem. 

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint szombaton már frontmentes időre készülhetünk. Felfrissül a légkör, ami enyhülést hoz a forróságtól szenvedők számára is. Felhívták a figyelmet a légzőszervi megbetegedésekben szenvedőknél, hogy a sok napsütés, és a meleg levegő nehéz légzést, légszomjat okozhat. Az erős szél miatt az érzékenyeknél fejfájás, nyugtalanság, alvászavar alakulhat ki. Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között erős, többfelé nagyon erős lesz. 

 (Kiemelt kép: Villámlás és viharfelhők az erdélyi Csíkrákos felett, 2021. június 26-án. Fotó: Kiss Gábor | MTI)

Nehéz volt gyerekek sorsa, valamint a gyerekek nevelése Magyarországon. A nehéz körülmények okai között szerepelnek a korlátozott óvodai férőhelyek, az akadozó egészségügyi ellátás, továbbá az is, hogy megduplázódott a gyermekpornográfia áldozatainak száma.