Élve temette el áldozatát, életfogytiglant kapott

Jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla azt a szigetszentmiklósi férfit, aki megkéselte, majd élve eltemette áldozatát 2017 áprilisában.

2021. május 17., 19:24

Szerző:

A Fővárosi Ítélőtábla hétfőn tette közzé döntését.

Az elkövető – aki korábban rendőrként dolgozott, és őrző-védő céget is működtetett – ismerte áldozata volt férjét. Elhatározta, hogy megpróbál pénzt szerezni a nőtől, ezért felkutatta lakhelyét, és megfigyelte az útvonalát.  Majd egy parkolóban beült a nő autójába, és azt hazudta neki, hogy a volt férje tartozik neki 40 millió forinttal. Mivel az áldozat hitt neki, ezért egy újabb találkozó következett, amelynek során egy erdős területre hajtottak. Miután kiszálltak az autóból, dulakodni kezdtek. A jó erőnlétben levő elkövető többször fejbe verte áldozatát, egy zsebkéssel háton, mellkason és nyakon szúrta a nőt, majd a helyszín közelében élve eltemette. A gyilkos kikapcsolta áldozata telefonját, táskáját és cipőjét pedig magával vitte.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú nyilvános ülésén a vádlott tagadta a bűncselekmény elkövetését. Az ítélőtábla indoklása objektív bizonyítékokra, például a térfigyelő kamerák felvételeire, az áldozat internetes elektronikus fiókjának helymeghatározási adataira, a hívás- és GPRS-adatforgalmazási adatokra támaszkodott. Ezek alapján egyértelműen megállapítható, hogy a vádlottal volt találkozója, és ő látta utoljára az áldozatot.

Az ítélőtábla egyetértett az elsőfokú bírósággal, amely szerint a vádlott előre kitervelten, nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel követett el emberölést. Az ítélet szerint a vádlott életfogytig tartó szabadságvesztéséből leghamarabb 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. 

(Képünk illusztráció: MTI | Rosta Tibor)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.