Eltűnt a Szálasira emlékező felirat özvegye sírjáról

A Fővárosi Közgyűlés szerdán tervezett dönteni a kérdésben, mielőtt nyilas emlékhellyé vált volna a Farkasréti temető helyszíne.

2023. március 29., 12:43

Szerző:

Az Énbudapestem portál értesülése szerint elfedték Lutz Gizella síremlékén a „Szálasi Ferenc emlékére” feliratot. Az idézet Szálasi özvegyének egy 1988-as interjújából való. Történt mindez egy nappal azt megelőzően, hogy a Fővárosi Közgyűlés határozatot hozott volna a közfelháborodást kiváltó ügyben.

Szálasi Ferenc arcképe és a nyilaskeresztre emlékeztető szimbólum azonban továbbra is látható a sírkövön.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban úgy nyilatkozott a portálnak, hogy amennyiben a sírkő készíttetője nem távolítja el Szálasi képét és a nyilaskeresztre emlékeztető szimbólumot, azt a főváros – a sírhelyet megváltva – saját hatáskörben megteszi.

Egy olvasói bejelentés alapján korábban a Mérce tudósított arról, hogy a „nemzetvezető” özvegyének sírjára a közelmúltban végzett átalakítás során felkerült a „Szálasi Ferenc emlékére” felirat, a politikus fényképe, valamint egy nyilaskereszt jellegű szimbólum is.

A Mérce arról is írt, hogy az izraelita temető mellett pár száz méterre fekvő sírt egy újfasiszta aktivista válthatta meg a bérleti díj lejárta után, és ő intézhette a sírkövön az átalakításokat.

(Kiemelt kép: illusztráció – Szálasi Ferenc párttagkönyve. Fotó: Wikipédia) 

 

 

10:46

Kormányülést tart a kabinet szerda délelőtt, az eseményről elsőként Lázár János építési és közlekedési miniszter posztolt, majd Tuzson Bence igazságügyi miniszter is bejelentkezett az ülésre érkezve. Orbán Viktor csak annyit közölt: a kormány munkában.