Roma vezetők kérésére nem lesz ellentüntetés a Mi Hazánk törökszentmiklósi akciója ellen, de a jogvédők tiltakoznak a megfélemlítés ellen

2019. május 21., 16:32

Szerző: Bíró Veronika

„Az Idetartozunk Egyesület elfogadhatatlannak tartja a hazai szélsőjobb új pártjának a kampánycélú cigányellenes akcióját, ugyanakkor tudomásul vesszük a helyi Törökszentmiklós Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának közleményben foglalt kérését, amely szerint ne menjünk a településre. Örömmel vesszük, ha a helyi szereplők és a rendőrség a külső, szolidáris roma és nem roma aktivisták és szervezetek nélkül is képesek garantálni a helyi roma emberek biztonságát” – jelentette be a jogvédő szervezet közleményében.

Kedden este tartja ugyanis erődemonstrációját a Toroczkai László vezette Mi Hazánk Mozgalom Törökszentmiklóson, amit a szélsőjobboldali párt állítása szerint a „cigányterror” ellen tart.

 

Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület vezetője a 168 Órának azt nyilatkozta, hogy tiszteletben tartják a kérést, de hangsúlyozta, hogy nem helyi konfliktusról van szó.

– Ez a szélsőjobb politikai kampánya, ebben a helyieknek igazuk van. Abban nincs igazuk, hogy ezt csak helyi szinten lehet kezelni

– mondta.

Az Idetartozunk Egyesület ezért az ombudsmanhoz, nemzetközi szervezetekhez, a belügyminiszterhez és szolidáris szervezetekhez fordult az ügyben segítségért.

– Azt gondolom, a szélsőjobb csúcsra járatja a provokatív kampányát, ami semmilyen más társadalmi ügyről nem szól. Sem a nyugdíjügyekről, sem a kórházakról, sem az oktatásról, hanem csak teli torokból cigányoznak.

Az évi több tízezer bűneset közül kiválasztják azt, amelyikben úgy gondolják, hogy roma az elkövető. Arra számítok, hogy ma is és egészen az őszi önkormányzati választásokig a szélsőjobb újra céltáblára tűzte és eszközként használja a cigány közösséget

– jegyezte meg.

Setét Jenő elmondta, hogy a keddi napot követően az egyesület kezdeményezni fogja a roma szervezetek koordinációját, hogy felkészüljenek a hasonló támadásokra. Elmondása szerint minden eszközzel élni fognak, amit a jog és a békés ellenállás megenged. Ezen belül válságkezelő csoportot hoznak létre, felkészített megfigyelőik lesznek az eseményeken, és tervezetten készülnek a hasonló provokatív esetekre mindaddig, amíg az állam a most létrehozott Nemzeti Légiót be nem tiltja, és amíg a szélsőjobbosok nem hagynak fel a politikai kizsákmányolással.

– A magyar állam, a kormány és a rendőrség felelőssége, hogy a magyar társadalom egy részét, a roma közösséget hagyja-e felhasználni prédaként a szélsőjobb kénye-kedve szerint a képviselői mandátumok, a pártfinanszírozás megszerzése, illetve a politikai haszonszerzés céljából

– tette hozzá.

Az aktivista hangsúlyozta, hogy a politika szállítja Törökszentmiklósra a konfliktust, nem a helyi lakosok. Véleménye szerint a keddi akció, illetve a Nemzeti Légió alapítása masszív támadás a magyar jogrend és a társadalom ellen.

Daróczi János Joka újságíró és aktivista közösségi oldalán egy törökszentmiklósi lakos levelét osztotta meg. Ebben az asszony azt írta, hogy a Nemzeti Légió árkot ás magyarok és magyarok között a városban.

– Itt ezen a településen értjük egymás szavát, nincs cigány–magyar konfliktus. Nagyon sok vegyes házasság van. Évszázadok óta élünk együtt a cigány testvéreinkkel békében. Vannak mindkét oldalon olyan személyek, akikkel probléma van, ha lehet ezt mondani. Nem szeretem oldalakra bontani a lakosságot, de erre nevelnek minket. Ezt sugallja a média, és jó néhány politikus, akik választási hasznot remélnek a fasisztoid kampányukkal. Ez az újjá alakult magyar-gárda-légió, miért is jön ma ide a településünkre? Ingyen reklámot, nyilvánosságot, szavazatokat harácsolnak a félelem keltéssel

– írta F. Katalin.

 

Daróczi János arra hívta fel portálunk figyelmét, hogy korábban nem volt gyakorlat a településen, hogy nem romák is ilyen számban kiálljanak a romák mellett. Tapasztalata alapján nagyobb szolidaritás van most a romák mellett, mert sokan érzik, hogy nem lehet egy ember cselekedete alapján megítélni egy társadalmi csoportot.

Ma az European Network Against Racism nemzetközi antirasszista szervezet is tiltakozó közleményt adott ki a Mi Hazánk miatt. Ebben az ENAR elítélte a Mi Hazánk demonstrációját, amely egyértelműen a roma közösséggel szembeni erőszakra ösztönöz, és egyetlen célja a romák és nem romák közötti konfliktus elmélyítése politikai haszonszerzés céljából.

Eközben magyar roma szervezetek is közös közleményt adtak ki szolidaritásuk jeléül.

– Ma, az európai parlamenti választások előtt 5 nappal újra csattogni fognak a bakancsok, mert a kampánynácik megint a cigányok megfélemlítésével akarnak szavazatokat szerezni

– írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a rendőrség határozatának megfelelően „a hoppon maradt légiósok” csak egy helyben vonulgathatnak, és a társadalmi fogadtatással is elszámították magukat, mivel a roma és nem roma civilek példátlanul nagy számban álltak ki a törökszentmiklósi romák mellett.

 

A közlemény aláírói tiszteletben tartják a helyi roma vezetők kérését, hogy ne menjenek ellen-demonstrációra a városba, hadd tegye a rendőrség a dolgát. Tömegesen ezért nem lesznek ma jelen, de megfigyelőket küldenek a településre, akik segítséget nyújthatnak az esetleges törvénytelenségek igazolásában.

A 168 Óra élő, helyszíni tudósításban fog beszámolni a törökszentmiklósi eseményekről.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.