Első kör a miniszterelnök-jelölti vitán: Polt Pétert nem leváltani, hanem lecsukni

Elkezdődött a miniszterelnök-jelölti vita az ATV-n.

2021. szeptember 12., 21:19

Szerző:

Simon András azt kérdezte a miniszterelnök-jelölti vitán, hogy mi lenne az első három intézkedés, amit egy új kormány hozna, ha leváltánák a Fideszt, Jakab Péter szerint Polt Pétert nem leváltani kell, hanem lecsukni. Szerinte az első héten életmentő beavatkozásra van szükség az egészségügyben. Említette, hogy Magyarországnak csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez, hogy elkezdődhessen az elszámoltatás. 

Márki-Zay Péter felszabadítaná a gazdaságot a Fidesz-uralom alól, hogy ne fordulhasosn elő, hogy két napszemüveges férfi elkéri az ember cégét. 

Karácsony Gergely lehívná a 6000 milliárdos Eu-s segélycsomagot, zárolná a közpénzen gazdagodottak bankszámláit és szerinte nem szabad esküt tenni az Alaptörvényre. Javaslata szerint a kövekező kormány a magyar népre, demokráciára, jogállamra tegyen esküt. 

Fekete-Győr András odaadná a Karemlita kolostor kulcsát a korrupcióellenes ügyészségnek, azt ígérte, hogy visszavonják a fideszes homofób törvényt és kinyitnák a Parlament kapuját az újságírók előtt. „Lopás helyett kormányzásra van szükség, új energiára" – mondta. 

Dobrev Klára szerint a baj sokkal nagyobb annál, hogy három intézkedésük legyen, vaskos intézkedéscsomaggal jelenne meg a Parlamentben a választás másnapján. Említette az elszámotatást, vagyonbiztosokat nevezne ki a NER-cégek élére, módosítana a kétharmados törvényeket, hogy a fideszes mamleukok eltűnjenek. Azt mondta, a célja az lenne, hogy megmutassák a magyaroknak, hogy az új kormány róluk szól, ehhez költségvetést módosítana. 

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy az adóhivatal zárolja a NER-elit bankszámláit az új kormány első napján. Azt mondta, újra szeretné egyesítené Magyarországot, minden lépésnek, amelyet megtesz, ez a célja. Úgy vélte, elsősorban le kell hívni a 6000 milliárd forintos segélycsomagot, mert sajnos Orbán Viktor nem tudott garanciát adni, hogy nem fogják ellopni. De a legelső lépés, amit megtenne, ha miniszterelnök lenne: módosítani a törvényt, amely alapján esküt tesznek, ki kell mondani az alaptörvény közjogi érvénytelenségét, mert arra van szükség, hogy demokráciára és jogállamra tegyünk esküt – tette hozzá.

Fekete-Győr András arról beszélt, hogy az első napon a Karmelita Kolostor kulcsát oda kell adni a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének, vissza kell vonni a Fidesz által hozott homofób törvényt, és ki kell nyitni a független parlament kapuit a független sajtó előtt. Olyan Magyarországot szeretne építeni, hogy itt tudjunk élni, itt tudjuk felnevelni a gyerekeinket: politikai kultúraváltásra van szükség.

Jakab Péter szerint hatályon kívül kell helyezni az Alaptörvényt, és azt szeretné, ha a jelenlegi vezetés „ott ülne mint a verebek az irodám előtt", de a legfontosabb, hogy Polt Pétert le kell csukni. Azt ígérte, nem lesz ribilió, rendbontás, hanem rend és stabilitás lesz. Arról is beszélt, hogy csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez, biztosítani kell az igazságszolgáltatás függetlenségét, lehívni 6000 milliárd forintos segélycsomagot, bérlakásoakt építeni, helyreállítani az egészségügyi helyzetét, a szolgálati jogviszonyt el kell törölni, vissza kell állítani a közalkalmazotti státusz.

Márki-Zay Péter szerint a kiút ebből a helyzetből egy szakértői kormány felállítása, elszámoltatás, új alkotmány, Polt Pétert és a Médiatanács vezetőjét le kell váltani, a sajtószabadságot vissza kell állítani. Mint mondta, átfogó intézkedéscsomagra van szükség: a pártállami elnyomás felszabadítani a társadalmat, meg kell erősíteni a NATO elkötelezettségünket, európai ügyészséghez kell csatlakozni, és ki kell adni a terroristákat, akik hazánkban vannak, vissza kell adni az egyetemek autonómiáját, rendezni kell a rendőrség, eü dolgozók és tanárok bérek, és meg kell szüntetni az elvándorlást. Tisztesség, jólét és egymás megbescsülés legyen a jellemző – tette hozzá.

Dobrev Klára azt mondta, megnyugtatja, amit ma hallott a vitán, szerinte el kell kezdeni készülni a kormányzásra, összerakni a kormányprogramot. A DK miniszterelnök-jelöltje beszélt elszámoltatásról, vagyonbiztosok kirendeléséről és a kétharmados törvények eltörléséről.

(Kiemelt kép: atv/facebook)