Elsejétől újra jár a fogaskerekű

A téli üzemszünet után április 1-től, szombattól újra jár a fogaskerekű. A téli üzemszünet ideje alatt egy több száz méteres szakaszon felújították a pályát, hogy problémamentesen és csendesebben tudjanak közlekedni a hamarosan 150 éves fogaskerekű vasút vágányain.

2023. március 30., 19:56

Szerző:

A vasútvonalon az elmúlt hónapokban téli üzemszünet volt érvényben, ezalatt több százméternyi vágányt cseréltek ki, valamint új kitérőket építettek be Orgonás megállóhelynél. Az elmúlt hónapokban olyan halaszthatatlan karbantartási munkák is megvalósultak, amelyek nélkülözhetetlenek a fogaskerekű üzembiztos működéséhez – közli a BKK.

Hétköznap a korábbi menetrend szerint jár majd a fogaskerekű, emellett kora reggel és késő éjszaka továbbra is megmarad a tavaly bevezetett és bevált TELEfogas rendszer.

Hétvégén napközben 15 percenként járnak majd a szerelvények a Városmajor és a Széchenyi-hegy között, de ha a nagyobb forgalom indokolja, akkor a BKK sűríti majd a járatot.

Hétvégén és ünnepnapokon reggel 7:30-ig, illetve este 22:00 után a szerelvények csak előzetes igénybejelentés esetén közlekednek.

(Kiemelt kép: a fogaskerekű vasút Simmering-Graz-Pauker gyártmányú szerelvényei kereszteznek az Adonis utcai állomáson 2022. május 3-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.