Előre megy nem hátra – Hamarosan az élelmiszeren is elkezdünk spórolni?

Szakértők szerint miközben egyre fenntarthatlanabb az árstop, a magyar állam minden megvett élelmiszer értékének egyharmadát beszedi adóként.

2022. augusztus 27., 08:46

Szerző:

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke és Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettes egyetért abban, hogy az hatósági árakat nem lehet tovább fenntartani. Mint elmondták: azt csupán egy ideiglenes lépésnek gondolták, de „a félév már túl van az ideiglenesség határán”.

Jöhet az élelmiszerár-emelkedés

„Egészen biztos, hogy a következő időszakban további élelmiszerár-emelkedés lesz” – erről beszélt a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkár-helyettese az ATV Start című műsorában.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar állam minden megvett termék értékének egyharmadát adóként beszedi. Az élelmiszerek itthoni 27 százalékos ÁFÁ-ja mellé ugyanis még hozzájön az extraprofit-adó is, ami Máhr szerint „gyakorlatilag még 4 százalék”. „Nem kívánom kommentálni, mindenki gondolja végig” – tette hozzá Máhr András.

Mint elmondta: egyes országokban, így Németországban vagy Hollandiában már a „0 százalékos élelmiszer ÁFA-t is elővették,” ezt szerinte itthon is le kellene vinni 5 százalékra. Addig pedig „tudomásul kell venni, hogy önmagában ez is árgerjesztő” – hangzott el Máhrtól.

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke erre reagálva kiemelte: 4-5 éve már történt ÁFA-csökkentés egyes termékeknél, és akkor a KSH-adatai „nagyon szépen megmutatták”, hogy ez tényleges árcsökkenést okozott. A verseny ugyanis kikényszeríti a kereskedőktől, hogy olcsóbban adják az adócsökkentett árut – magyarázta.

Éder szerint a drágulások hatására egyrészt elkezdhetünk tudatosabban vásárolni. Másrészt, már látszanak egy átstruktúrálódás első jelei: a középső polcokon lévő termékeknél „eggyel lejjebb lépett a fogyasztó” – fűzte hozzá. A továbbiakban ez fel fog gyorsulni, a következő félévben az élelmiszerek iránti kereslet csökkeni fog itthon – vélekedett a szövetség elnöke.

A jelenleg érvényben lévő hatósági árakról a műsorban mindkét szakértő elmondta: „meg kell szüntetni”, hiszen azt egy ideiglenes lépésnek gondolták, de „a félév már túl van az ideiglenesség határán”.

(Kiemelt kép: Egy budapesti áruházlánc egyik boltja, 2022. február 1-jén. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.