Élőlánccal állnak ki a felmentett igazgatóhelyettes mellett a tanárok

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai élőlánccal tiltakoznak az igazgatóhelyettesük felmentése miatt. 

2022. szeptember 10., 08:39

Szerző:

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai hétfőn reggel fekete ruhában, élőlánccal veszik körül az iskola épületét, ezzel tiltakozva Dezsőfi György, az iskola igazgatóhelyettesének felmentése ellen. Több mint 50 tanár írta alá azt a szolidaritási nyilatkozatot, amelyben közösen állnak ki kollégájuk mellett – tudta meg a Telex.hu.

Nem tetszik a jutalmazott tankerületnek az elégedetlenség

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a tankerület felmentette pozíciójából Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét. A szóbeli indoklás szerint azért, mert a szóbeli indoklás szerint élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető pozíciója miatt nem tehette volna meg. A tankerület szerint a hatályos törvényekben a polgári engedetlenség nem definiált fogalom, a munkabeszüntetés veszélyezteti a tanulók érdekeit

Mint ismert, miközben a tanárok megalázó ajándékokat kaptak, a tankerületek vezetői között már milliós prémiumokat osztogatott ki a kormány.

Dezsőfi György a Telexnek azt mondta: tíz éve az iskola igazgatóhelyettese, szerinte a menesztése nem áll arányban az elkövetett vétséggel.

Pilz Olivér, a gimnázium egyik tanára korábban azt mondta: petíciót fognak aláírni, hogy helyezzék hatályon kívül az elmarasztaló határozatot. Este kiadott szolidaritási nyilatkozatukat a tanárok közül több mint 50-en aláírták, ebben azt írják: szerintük Dezsőfi azon túl, hogy tantárgyait magas színvonalon és eredményesen oktatja, fontos és pótolhatatlan feladatokat lát el a gimnázium életében. Szerintük Dezsőfi igazgatóhelyettesi munkája nélkül nincs biztosítva az iskola zavartalan működése. A nyilatkozatban azt írják:

Elkeserít és felháborít minket, hogy egy kiváló szakembert ezekért retorzió ér. (…) Határozottan kiállunk a véleménynyilvánítás szabadsága, a lelkiismeret-szabadsága mellett.

A tantestület emellett úgy döntött, hogy Dezsőfi felmentése napján, jövő hét hétfőn reggel fél 8 és 8 óra között feketeruhás élőlánccal veszi körül az iskola épületét, jelezve ezzel az eljárás, a példastatuálás elfogadhatatlanságát – írja a lap.

(Kiemelt kép: Fotó: B. Molnár Béla via Facebook)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.