Előbb kaphatják meg az oltást a Spar, a Tesco és a Lidl raktárosai

A soronkívüliséget cáfolta a Koronavírus Sajtóközpont, de úgy tudni, az eredeti tervekhez képest korábban sorra kerülhetnek a logisztikai központok dolgozói.

2021. február 17., 13:12

Szerző:

Félreérthető hírek jelentek meg a sajtóban, nem oltják soron kívül semelyik élelmiszer-áruház raktárosait - közölte a Koronavírus Sajtóközpont, miután a Magyar Nemzet egy belső levél alapján megírta, hogy a nagy láncok raktárosai hamarosan megkaphatják az oltást. 

Úgy tudjuk, a raktárosoknál azért nem lehet soronkívüliségről beszélni, mert vélhetően előrébb kerültek az oltási tervben, vagyis ha hamarabb megkapják a vakcinát, az nem soron kívül lesz.

Jelenleg a Spar, a Tesco és a Lidl logisztikai központjában vizsgálják, hogy hány dolgozó adatná be magának a koronavírus elleni vakcinát - mondta a 168.hu-nak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. 

A raktárosok létfontosságú munkakört látnak el, ha ugyanis egy egységben tömeges fertőzés ütné fel a fejét, számos élelmiszerlánc maradhatna friss áru nélkül. Ezt az összeomlást szeretnénk elkerülni - fogalmazott Karsai Zoltán. A szakszervezet elnöke hozzátette: amennyiben valóban sikerülne elérni, hogy a szektorban dolgozókat előrébb sorolják az oltási tervben, mindenképp garantálni kell az önkéntességet, valamint azt is, hogy semmilyen hátrány ne érje azokat, akik nem élnek a lehetőséggel. Karsai Zoltán eddig nem tud olyan tömeges fertőzésről, amely valamelyik logisztikai központot érintette.

A szakszervezet elnöke attól tart, hogy az ügy nyilvánosságra kerülése miatt visszavonhatják a raktárosok előrébb sorolását.

Mint ismert, az oltási terv szerint elsőként az egészségügyben dolgozók, második körben a bentlakásos szociális intézmények lakói és dolgozói, harmadik körben a regisztrált legidősebbek, negyedik körben pedig a regisztrált 60 év alatti krónikus betegek oltása kezdődik meg. Őket követik az úgynevezett kritikus infrastruktúrában dolgozók. 

Lapunk megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, hogy megtudjuk, a raktárosok valóban a korábbi terveket felülírva kerültek-e a kritikus infrastruktúra kategóriájába, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. A Magyar Nemzet információi szerint a dolgozók közötti felmérést az operatív törzs megbízásából végzik.

A raktárosok mellett egyébként még számos területen vitatják az oltási sorrendet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) például már hónapok óta követeli eredménytelenül, hogy a köznevelési intézmények dolgozóit közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után oltsák be.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Balogh Zoltán)

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.