Elnök úr, mi van má’? – Gyorsan kellett 200 millió, hogy Áder János ne égjen az egész világ előtt

2018. március 22., 09:00

Szerző:

2016-ban Áder János államfő környezetéből valaki szólt, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal rendkívüli támogatásként biztosítson 200 millió forintot az Aquaprofit Zrt.-nek az iWAT (Intelligent Water Aid Technology) nevű találmány elkészítéséhez – szellőztette meg csütörtökön egy birtokába került hangfelvételre hivatkozva a 24.hu.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A portál cikke szerint a hivatal azért kapta az erről szóló kérést, mert napelemmel működő mobil víztisztító konténer nem készült volna el időben a 2016 novemberében Budapesten az ENSZ égisze alatt megrendezett Víz Világtalálkozóra, a korábban ENSZ-főtitkári ambíciókat dédelgető, akkor viszont már környezetvédő szerepében tetszelgő Áder János pedig nem akart égni az egész világ előtt. A hivatal vezetője, Pálinkás József ezután a hangelvétel tanúsága szerint egy belső megbeszélésen jelezte, „van itt egy projekt, amit meg kell oldani”, az alapvetően jó, de nagyon drága ötlet mögött álló cég pedig az ő saját keretéből megkapja a 200 milliós támogatást. Pálinkás József később is visszatért az ügyre, de ekkor már inkább csak feszélyezte, hogy amíg ő sietett a teljesíteni a kérést, a másik oldal késlekedik a rá háruló feladatokkal.Emiatt kétségei támadtak, hogy egyáltalán időben elkészül-e a találmány, és ezeknek a kétségeknek így adott hangot: 

Meg kell nézni, hogy működik-e a berendezés, mert ha nem működik a berendezés, akkor az Aquaprofitnak fogok egy levelet írni, másrészt a köztársasági elnök úrnak, hogy Elnök úr, mi van má’?

Hagyományos esetben egy ilyen műszaki berendezés megvalósításakor a cégnek meg kellett volna várnia, amíg kiírják a megfelelő pályázatot, lejár a beadási határidő, a pályázatot elbírálják.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.