Elmondta Budapest főtájépítésze, mi készül a Blahán

 „Túl sok a térkő”.  „Hol vannak a fák” – reagált Bardóczi Sándor a türelmetlen budapestiek kritikáira. 

2022. június 23., 13:04

Szerző:

A Blaha Lujza tér kulisszatitkai címmel jelentette meg Budapest főtájépítsze írást a Facebook-oldalán. Eszerint a tér burkolat befejezés közeli állapotban van, de azt érzékeli, hogy „az utca embere már ilyen üzeneteket fogalmaz meg a térrel kapcsolatban".

A főtájépítész tájékoztatott: az építés során eddig csak azok a fák kerültek a helyükre, amelyek a kiemelt kazettákban, az építési, burkolatfektetési munkáktól védettek voltak.

Előnevelt fákat ültetni földlabdásan a kora tavaszi és a lombhullás utáni őszi időszakban lehet, amikor a fa már vagy még nyugalmi állapotban van, ilyenkor a szakemberek ezzel is csökkentik a megeredési kockázatot.

Ha figyelmesen megnézzük ezt a képet, az látható, hogy a burkolatban ki vannak alakítva az új fahelyek. A kellő ültetési időt várják. Ami a képen nem látható, a burkolat alá beépített Stockholm-rendszerű szerkezeti talaj, Budapest legnagyobb kiterjedésű ilyen alépítménye, ami sokkal jobb körülményeket biztosít majd az ide kerülő fáknak, mint bármi, ami eddig talaj gyanánt a tér alatt volt. A fáknak természetesen idő kell, amíg megnőnek, árnyat adnak. Anno a Moszkva téren is hasonló kommentek születtek az átalakítása után – írta Bardóczi Sándor. Ma azon a téren már nincs ilyen panasz. Kezd megjelenni az árnyék. Tanulnunk kell azt, hogy a fák bizony nem parancsra nőnek, sőt elültetni sem lehet őket bármikor...

addig egy dolgunk van: vigyázni a fákra, hogy megerősödhessenek.

Bardóczi mellékelte a II. János Pál Pápa tér korabeli rajzát, miután beültették. „Csak közben elfeledtük, hogy az a tér is volt fiatal. A köztér, a park négydimenziós műfaj. A negyedik dimenzió az idő. Ezt az instaposztokra szocializált ember valahogy nagyon elfeledte…"

 

(Kiemelt kép forrása: Bardóczi Sándor Facebook-oldala)

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.