Elmarad a hétfői pedagógussztrájk? Reagált a szakszervezet az EMMI közleményére

Az EMMI szerint törvénytelen a sztrájk, a PSZ és a PDSZ válaszolt.

2022. január 29., 15:40

Szerző:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) továbbra is arra bíztatja az oktatásban dolgozókat, hogy ne engedjenek a jogellenes fenyegetéseknek, szervezzék tovább a hétfőre meghirdetett figyelmeztető sztrájkot – írta szombaton közösségi oldalán a PDSZ. 

Ahogy arról beszámoltunk, illegális a hétfői pedagógussztrájk az EMMI szerint. Döntésüket azzal indokolták, hogy „a bíróság elsőfokú határozata megszületett ugyan január 28-án, de a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk”.

Azonban a PDSZ – ahogyan az várható volt – nem ment el szó nélkül a tiltás mellett. A szakszervezetek közleményükben úgy fogalmaztak, hogy

„a kormány minden eszközzel akadályozza a sztrájk megvalósulását, mert nyilvánvaló számukra is, hogy az első fokon eljáró bíróságra benyújtott ellenajánlatukkal a másodfokú eljárásban esélytelenek.”

PDSZ: Jogellenes a kormány!

„Körlevelében és sajtóközleményében jogellenesen állítja a kormány, hogy a sztrájk nem jogszerű. Erről csak bíróság, egy külön nemperes eljárásban dönthet”

– állítja közleményében a PDSZ, akik szerint a tegnapi döntés 5 napon belüli megtámadása, csak a még elégséges szolgáltatás módjára és mértékére vonatkozhat, mert ez volt az eljárás tárgya. Éppen ezért a PDSZ arra kéri a sztrájk mellett állókat, hogy ne hagyják magukat becsapni és ne tegyenek eleget a fenyegetéseknek. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

 

 

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.