Ellenzéki pártok állnak ki a gyermekes családok kilakoltatása ellen

2018. február 11., 14:18

Szerző:

A kőbányai Bihari utca 8/C előtt tartott sajtótájékoztatót az A Város Mindenkié Csoport (AVM) az Együtt, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd közreműködésével. A civil szervezet ugyanis néhány napja azért indított kampányt, hogy soha többé ne lehessen Magyarországon gyermekes családokat kilakoltatni.

A jogvédők emlékeztettek: Magyarország tagja annak az ENSZ egyezménynek, amely kötelezi az államot a megfelelő életszínvonalhoz való jog biztosítására. Az állampolgároknak joguk van a szociális biztonsághoz, az önkormányzati törvény szerint a helyi önkormányzatok kötelező feladata a hajléktalanság megelőzése, a gyermekvédelmi törvény pedig megtiltja, hogy a gyerekeket kizárólag anyagi okok miatt szakítsák el a szüleiktől.

Ennek ellenére mindez megtörténik, hiszen semmi sem garantálja, hogy elhelyezés hiányában legalább a gyermekes családokat ne lehessen kilakoltatni és ezzel szétszakítani.

Ezen változtatna az AVM-hez csatlakozó négy párt, amelyek elköteleződésüket fejezték ki amellett, hogy megállítsák az önkormányzati bérlakásokból való elhelyezés nélküli kilakoltatásokat.

A pártok parlamenti képviselői hétfőn reggel az Országgyűlés elé terjesztenek egy törvénymódosító javaslatcsomagot is, hogy az egész országban véget vessenek a gyermekes családok kilakoltatásának.

Kőbánya, Bihari utca 8/c – nem úgy tűnik, mintha életveszélyes állapota miatt ki kellene üríteni a háztömböt

Ebben az ellenzéki pártok előírnák, hogy a települési önkormányzatoknak kötelező elhelyezést biztosítani a kilakoltatással fenyegetett, vagy lakhatásukat elvesztett helyi családok számára. Továbbá az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyekben már a kilakoltatás bírósági elrendelését is megtiltanák abban az esetben, ha az a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

A sajtótájékoztatón felszólalt Baranyi Nikolett, aki 16 éve a Bihari utca 8/C lakója, 4 gyermek édesanyja, nincs sem közmű-, sem pedig lakbértartozása, ennek ellenére – mint arról a 168 Óra beszámolt – januárban kétnapos határidővel akarta őket kilakoltatni a kőbányai önkormányzat, s ezt csupán a fokozódó nyilvánosság tudta megakadályozni, noha a félelmek szerint nem teljesen. Baranyi kiemelte: nem mindenkinek adatik meg, hogy albérletet fizessen, vagy saját lakást vegyen, ettől viszont még nem kellene sem az önkormányzatnak, sem a gyámhatóságnak fenyegetőznie, amivel borzasztó lelki traumát okoznak a családoknak.

A konkrét ügyben kiderült: a kőbányai önkormányzat néhány éve több mint 700 millió forintot költött a háztömb felújítására, most mégis a lakók kilakoltatását tervezik. A házban élők egy részének az önkormányzat biztosít elhelyezést, másoknak azonban akkor sem, ha nincs tartozásuk és gyerekeket nevelnek, csecsemőket gondoznak.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.