Ellentmondásos lehet az új üzemanyagár-rendelet

Az üzembentartói szó miatt súlyos ellentmondás maradt az üzemanyagár-rendeletben, ráadásul az ütközik a kormányzati közlésekben szereplő „magántulajdonú” kifejezéssel – közölte a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

2022. július 30., 15:54

Szerző:

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) szerint a szombaton bejelentett üzemanyagárral kapcsolatos közlések és a kormányrendelet szövege ellentmondásban áll.

Az ellentmondás pedig a kormányrendeleten belül is fennáll. A MKOE szerint a problémát az „üzembentartó” kifejezés okozza, amit a Kormányinfón és Facebookon is MAGÁNTULAJDONÚ gépjárműként magyaráztak.

Az Egyesület viszont rámutatott, hogy a rendeletben sem az szerepel, hogy magánszemély üzembentartó esetén jár az olcsóbb üzemanyag. Ehelyett a „nem magánszemély által üzemeltetett” fordulat szerepel a rendeletben, ami egy köznapi kifejezés, elég sok mindent lehet érteni alatta – tették hozzá.

A rendelet szerint a benzinkutak dolgozói a gépjármű üzembentartjóját ellenőrizhetik. Egyébként a forgalmin lévő vonalkód megtekintése, lemásolása, beolvasása egyáltalán nem szerepel az ellenőrzési jogosultságok között.

(Fotó: MTI/Komka Péter)

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.