Elkészült a jelentés: Ezt gondoljuk a külföldi kampányfinanszírozásról

Közvélemény-kutatást végzett a témában az Alapjogokért Központ, ezer embert kérdeztek meg, de konkrét adatok mellett kormányzati narratíva is került a jelentésbe.

2023. december 11., 08:52

Szerző:

A választókorú magyarok 68 százaléka, de még a baloldali szimpatizánsok közel fele sem tartja elfogadhatónak azt, ha a hazai pártok és politikusok kampányait közvetlenül vagy közvetve külföldről finanszírozzák, aláásva ezzel Magyarország szuverenitását – derült ki az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásából.

Az Alapjogokért Központ friss felmérése szerint nyár óta tovább nőtt a törvénytelen támogatásokat és külföldi befolyásszerzési kísérleteket elutasítók aránya: a magyar választóknak már több mint kétharmada (68 százaléka), de még a baloldali szavazók 40 százaléka is elfogadhatatlannak tartja, ha a hazai pártok és politikusok kampányait közvetlenül vagy közvetve külföldről finanszírozzák.

A felmérés adatainak kiértékelése mellett nagy hangsúlyt kapott a véleménynyilvánítás is a Alapjogokért Központ részéről. Mint írják: „az idegenkedésre minden okuk meg is van, hiszen a hazai ellenzék, vaskos dollárkötegekkel a markában, vészjósló áthallásokkal ismételgeti a nemzetközi liberálisok mantráit, legyen szó az amerikai Demokratákról, akik rendületlenül támogatják az ukrán-orosz háború folytatását, vagy a brüsszeli liberálisokról, akik az általuk okozott válság közepén a rezsivédelem, az extraprofitadó és a kamatstop eltörlését migránskvóták bevezetésével fejelnék meg" – közölték.

Úgy folytatták, hogy történelmi tapasztalat, hogy Magyarország számára a szabadság sohasem kívülről érkezett, hanem mindig belülről, a nemzetnek pedig meg kellett védenie azt a külső hatalmaktól, nincs ez most sem másként. „Az Országgyűlés által tárgyalt szuverenitásvédelmi törvényjavaslat így a magyarok elvárásaival összhangban mutathat fel stoptáblát a külföldi befolyásszerzés és politikai korrupció előtt” – áll a felmérésben.

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)