Világrekord: 3972 méteres kolbászt készítettek Sajóvámoson

Három tonna alapanyagot használtak fel a közel négy kilométeres kolbászhoz, mely jelenleg a világ leghosszabb kolbásza. 

2024. február 3., 14:58

Szerző:

A világ leghosszabb kolbászát készítették el Sajóvámoson. A 3972 méteres kolbászt péntek reggel 7-től péntek éjfél után 4 percig töltötték és három tonna alapanyagot használtak fel – írja a Boon. A település 2020-ban már elkészítette a Guinness-rekordnak számító egybefüggő kolbászt, ami akkor 2732 méteresre sikerült. Címüknek azonban nem örülhettek sokáig, mert alig egy héttel később Győrváron, a VII. Vas Megyei Gasztronómiai Fesztiválon, 3490 méter hosszú kolbásszal megdőlt a rekordjuk. 

A sajóvámosiak tudatosan készültek a kolbász rekordra 

Váradi Lajos, Sajóvámos polgármestere, X. Vámos-Toros Nap főszervezője már előre jelezte, hogy határozott szándékuk, hogy a fesztiválon Győrvártól visszahódítják a „leghosszabb kolbászt töltők” hazai és világcímét, amelyet 2020. február 1-jén 2732 méteres kolbászukkal a vajdasági Turiától nyertek el. De csak egy hétig örülhettek Magyarország és a világ leghosszabb kolbászát töltő címnek, mert 2020. február 8-án Győrváron, a VII. Vas Megyei Gasztronómiai Fesztiválon, 3490 méter hosszú kolbásszal új Guinness rekord született.„A szervezőkkel úgy döntöttünk, hogy megkísérelünk új világrekordot felállítani”– mondta Sajóvámos polgármestere.

A Farkas Gyula vezette kolbásztöltő csapat 14 tagjára hárult a feladat, hogy megtöltse a rekord hosszú kolbászt. Minőségi alapanyagot használtak be, amely biztosítja a hagyományosan finom sajóvámosi kézműves kolbász megszokott kiváló minőségét. A kolbász töltéséhez, mintegy három tonna fűszeres alapanyagot használtak fel – írja a Boon.

Számos elképesztő rekord fűződik hazánk nevéhez

A világ legmagasabb LEGO-tornya. A 34,76 méter magas legóból épített torony több mint 450.000 legóból épült fel a Szent István Bazilika előtt, 2014-ben. Mivel a szabályoknak megfelelően semmiféle ragasztóanyagot nem lehetett alkalmazni az építés során, a hatalmas LEGO-tornyot a rekord beállítása után, másnap le is bontották.– írja a Velvet

A nagykanizsai Baticz Milán 2008-ban állította fel a 24 órás Rubik-kocka rekordot. Jelenleg ő képes a legtöbb Rubik kockát kirakni egy nap alatt. A rekordkísérlet során Milán 24 óra alatt 4786-szor rakta ki a különféle algoritmusok alapján összekevert Rubik-kockákat. Ezt a teljesítményt azóta sem sikerült felülmúlnia senkinek.

A budapesti Lords of Gravity akrobatikus kosárcsapata elképesztő mutatványokkal szórakoztatja a közönséget. A gárda 2016-ban a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, ugyanis Borlay Károly Csanád világrekordot állított fel azzal, hogy 8 méteres távolságból dobta be ugrás közben a labdát, egy trambulinról elrugaszkodva.

A Törékeny Természeti Örökségünk című könyv az Aggteleki Nemzeti Park barlangjairól, növény és állatvilágáról valamint épített örökségéről szól. 346 oldalas, egy lapjának mérete 418×377 cm, súlya pedig 1420 kg. A könyvet a Guinness 2010. március 21-én hitelesítette, mint „a világ legnagyobb könyve”.

(Kiemelt képünkön:a 3972 méteres kolbász Sajóvámoson. Fotó: Magyarországi rekordok adatbázisa - rekordok.hu - MARA Facebook oldala)

2024. szeptember 22., 08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.