Elítélte a bíróság az ajkai orvost, de folytatja a munkát

A bíróság szerint az orvos hibázott, de nem bizonyítható, hogy emiatt következett be a két beteg halála, így folytathatja a munkáját.

2023. október 3., 07:06

Szerző:

Tíz hónap fogházbüntetésre ítélt hétfőn a bíróság egy ajkai traumatológust, aki két beteg ellátása közben hibázott 2020-ban és 2021-ben, a büntetés végrehajtását egy év próbaidőre felfüggesztették. Mindkét páciens meghalt – írja a 24.hu

A bíróság szerint az orvos hibázott, de ok-okozati összefüggés nem állapítható meg hibája és a betegek halála között. Ezért nem tiltották el a foglalkozásától, tovább dolgozhat az ajkai Magyar Imre Kórházban.

Az ügyészség megállapította, hogy a nyugdíjaskorú orvos nem megfelelően, felületesen kezelte a két beteget, alapvető vizsgálatokat mulasztott el. A vád foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés volt.

Az érintett orvos és az ügyvédje a vidéki kórházakban tapasztalható orvoshiánnyal indokolta a vétséget, mint mondták, a traumatológusok túlhajszoltak, sokat ügyelnek, a sürgősségi ambulancia és a műtő, valamint a baleseti osztály között ingáznak, két-három orvos munkáját látják el egyszerre. A most elítélt orvos több mint negyven évig lelkiismeretesen végezte a munkáját – mondta az ügyvédje.

(Kiemelt képünk illusztráció, Charly TRIBALLEAU / AFP)