Elítélt bűnöző olyan gyorsan még nem kapott menedékjogot Magyarországot, mint most Nikola Gruevszki

2018. november 21., 05:15

Szerző:

Mindössze egy hét kellett ahhoz, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) döntsön a kétéves börtönbüntetés elől menekülő macedón exkormányfő menedékjogi kérelméről.  Nikola Gruevszki pedig úgy kapta meg a menedékjogot, hogy az ilyen rövid idő alatt megszülető döntések szinte mindegyike elutasítást jelent – hívta fel a figyelmet egy Facebook-posztban a Magyar Helsinki Bizottság.

A civil szervezet azután írt erről, hogy kiderült, a BMH-ban annak ellenére a rábólintottak macedón exkormányfő menedékkérelmére, hogy Macedónia biztonságos országnak számít, a macedón állampolgárok menedékkérelmét pedig a magyar hatóságok eddig kivétel nélkül elutasították. ezt tették a legutóbbival is, amelyet 2015 nyarán adtak be. 

Orbán és Gruevszki
Fotó: Facebook/Nikola Gruevski

A BMH sietségére egyébként jellemző, hogy döntés megszületéséről valószínűleg még Végh Zsuzsannának, az idegenrendészeti hatóság vezetőjének sem szóltak, ő legalábbis kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának az ülésén még azt mondta, hogy Nikola Gruevszki ügyében hosszadalmas eljárásra lehet számítani. Ezt az állítás nem sokkal később a Magyar Idők meghazudtolta, elsőként ugyanis a kormányzati szócsőként működő lap repítette világgá, hogy a macedón exkormányfő menedékjogot kapott Magyarországon. (A a Magyar Helsinki Bizottság a honlapján össze is állított egy fiktív jegyzőkönyvet amelyben azon kajánkodik, ki mit mondhatott Nikola Gruevszki meghallgatásán a BMH-ban.) Az már a múlt héten kiderült, hogy a macedón exkormányfőt az Albánián, Montenegrón és Szerbián át vezető útja alatt magyar nagykövetségi diplomaták kísérték.

Nikola Gruevszki egy hete arra hivatkozva menekült Budapestre és nyújtotta be a menedékjogi kérelmét, hogy Szkopjéban halálos fenyegetéseket kapott és üldözik. Az egyelőre nem világos, hogy a BMH-ban egy hét alatt hogyan sikerült meggyőződni ezeknek az állításoknak a helytállóságáról, de az Egyesült Államok külügyminisztériuma még a múlt héten jelezte, hogy az ellene vesztegetés miatt folyó per, amelyben két év börtönre ítélték, kimerítő és átlátható volt, az az ítéletet pedig több fellebbviteli bíróság is fenntartotta. Ez viszont azt jelenti, hogy Nikola Gruevszkiről ki lehet mondani, hogy elítélt bűnözőként kapott menedékjogot Magyarországon. A miértről egyelőre csak találgatni lehet, de az biztos, hogy a macedón exkormányfő kiváló viszonyt ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki neki köszönheti a Stop Soros kampány szlogenjét is, először ugyanis a Gruevszki-féle Macedóniában indítottak rágalomhadjáratot ezzel a felkiáltással az amerikai magyar milliárdos ellen. 

Nikola Gruevszki abba a Titanic néven ismert botrányba bukott bele, amelyben kiderült, hogy a pártja, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) több mint 20 ezer embert – tisztségviselőket és másokat hallgatott le illegálisan a 2014-es parlamenti választások előtt. Az emiatt indított per még folyamatban van, két év börtönre egy másik, Tank névre keresztelt ügyben ítélték, amiért  2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós páncélozott Mercedes-Benz 600-ast magánhasználatra. A belügyminiszter egy külön tárgyalássorozat végén hat évet kapott.A két ítélet azok alapján a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján született meg, amelyeket 2015-ben a jelenlegi miniszterelnök, a szociáldemokrata Zoran Zaev hozott nyilvánosságra.

Macedónia jelezte, hogy mindenképpen kérni fogja Nikola Gruevszki kiadatását, a fent már idézett közleményében az amerikai külügyminisztérium is amellett tett hitet, hogy a macedón exkormányfőnek vissza kell térnie a hazájába letöltse a börtönbüntetését,

A hétvégén is folytatódik az alapvetően napos idő, de szombaton egy hidegfront miatt előfordulhat záporeső és sokfelé élénk, néhol erős lehet a szél. Vasárnapra néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

Tizenöt Siemens mozdonnyal bővül a magyar vasúttársaság flottája, a járművek október második felétől állnak szolgálatba a belföldi InterCity és a Bécsbe közlekedő EuroCity vonalakon. A mozdonyflotta bővítésével pontosabbá és kiszámíthatóbbá válik a vonatközlekedés – közölte a MÁV-Start. Egy vasúti szaklap szerint viszont nem olyan rózsás a helyzet: valójában kényszerből kell bérelnünk, mivel Lázár János lefújta a 115 mozdony beszerzésére kiírt tendert.